FR NL

Spoorinvesteringen in België: Infrabel is niet echt tevreden

2014, Wikimedia Commons

Eerder deze week maakte de Belgische regering bekend in de huidige begroting 250 miljoen euro uit te trekken voor spoorgerelateerde projecten.

Daarnaast liet een woordvoerder van Infrabel weten dat er de komende twee jaar 200 miljoen euro extra wordt verdeeld door de overheid. Infrabel, de Belgische infrastructuurbeheerder, vreest echter dat het geld misschien niet genoeg is om de doelstellingen van de overheid te bereiken.

Dankbaar, maar…

De Infrabel woordvoerder zei dat het bedrijf dankbaar is voor de extra middelen van de overheid, maar aangezien deze extra middelen minder zijn dan verwacht, zal het bedrijf de plannen voor de toekomst herzien en aanpassen worden op basis van dit nieuwe budget.

Een van de mogelijke uitkomsten is dat Infrabel kan beslissen om delen van zijn lijnen te sluiten als de overheid niet aan haar eisen voldoet.

Er zijn duidelijkere richtlijnen van de overheid nodig

Als het gaat om de 250 miljoen euro, gaat het grootste deel van de taart, namelijk 181 miljoen euro, naar het goederenvervoer per spoor. Anderzijds is het nog niet helemaal duidelijk hoe de extra 200 miljoen euro verdeeld zal worden tussen Infrabel en NMBS, zo stelt de woordvoerder.

Infrabel wacht daarom nu op verdere ontwikkelingen om de toekomst van het Belgische goederenvervoer per spoor beter in te schatten.

3,4 miljard euro was nodig

Infrabel en uitbater NMBS hadden voor de komende tien jaar een behoefte van ongeveer 3,4 miljard euro voorzien. Deze schatting werd gemaakt vóór de forse sprong in de energieprijzen.

Georges Gilkinet, de Belgische ministerie van Mobiliteit, had op 4 miljard euro gerekend, maar het eindresultaat was ‘slechts’ 3 miljard. Bovendien zal Infrabel een lening moeten aanvragen bij de Europese Investeringsbank aangezien er slechts 2 miljard euro daadwerkelijk uit de begroting zal komen.

Auteur: Jos Sterk