FR NL
Waarschuwingsbord Infrabel

Treinpersoneel weigert spoorlopers mee te nemen

Infrabel mediabibliotheekBenjamin Brolet / Infrabel

Het treinpersoneel heeft twee spoorlopers afgelopen zaterdag weigeren mee te nemen. De twee jongeren moesten op het perron blijven wachten. Infrabel en de NMBS doen nogmaals een oproep om de verkeersregels aan overwegen vanwege de veiligheid te respecteren. In 2021 waren er nog 46 ongevallen met mensen die een gesloten overweg probeerden over te steken.

Zaterdagnamiddag probeerden twee spoorlopers op de trein te stappen in het station van Schulen. Dat werd geweigerd en de twee jongeren bleven staan op het perron. Zaterdagnamiddag glipten twee jongeren door een gesloten overweg in Schulen om hun trein, die op dat moment stilstond, te halen. De jongeren mochten van het treinpersoneel niet opstappen. De trein vertrok weer. En de jongeren mochten op het perron blijven staan. NMBS en Infrabel benadrukken nog eens dat een overweg oversteken illegaal, tegen de wet en levensgevaarlijk is.

Infrabel en NMBS zetten steeds in op sensibilisering. “Ik wil dus graag nogmaals een oproep doen aan iedereen (alle weggebruikers) om altijd de verkeersregels aan een overweg te willen respecteren”, zegt Frederic Petit. “Het recente voorval van die 2 jongeren die aan een overweg nog voorbij de slagbomen liepen kan natuurlijk echt niet. Het is heel spijtig om te horen dat dit gebeurt en zulk gedrag is levensgevaarlijk en absoluut verboden. Daarom is het nodig om de veiligheidsregels en boodschappen te blijven herhalen. Waarvoor dank.”

De boetes die staan op het niet respecteren van de verkeersregels aan overwegen zijn niet mals. Overtredingen aan overwegen kunnen boetes opleveren van 320 tot 4.000 euro, een intrekking van het rijbewijs en een rijverbod voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar. De overtreders moeten ook een schadevergoeding betalen voor de opgelopen schade en de minuten vertraging voor het treinverkeer.

Spoorloper
Het niet respecteren van de regels is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Foto: Infrabel

46 ongevallen

In 2021 waren er in België 46 ongevallen aan een overweg. De drie voornaamste oorzaken zijn: het niet respecteren van verkeersregels, onvoorzichtig rijgedrag en de weersomstandigheden. Daarbij vielen 9 doden vielen en 5 zwaargewonden. In Limburg waren er in 2021 3 ongevallen met 1 dode en 1 zwaargewonde: dat gebeurde bij een ongeval aan een overweg in Kermt (Hasselt) op 18 juli met 2 voetgangers.

Infrabel communiceert over enkele weken over de jaarcijfers en de statistieken van vorig jaar (2022) in verband met de overwegen.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals