FR NL
Belgische spoorinfrastructuur

Infrabel sluit zesjarig contract met Digitale drukkerij Reproduct

De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken voor het reizigersverkeer en ruimte maken voor goederentreinen. Benjamin Brolet / Infrabel

De digitale drukkerij en copyshop Reproduct kon recentelijk een belangrijk contract met Infrabel in de wacht slepen. De komende zes jaar worden onder meer de technische tekeningen wat betreft de uitbouw, verbetering en het onderhoud van de Belgische spoorinfrastructuur geproduceerd op de machines van de Gentse digitale drukkerij.

De spoorwegen hebben zo hun eigen bouwplannen in vergelijking met andere, meer klassieke bouwplannen, voor bijvoorbeeld woningen. “Spoorwegen zijn niet breed en worden daarom vaak op smalle plannen opgemaakt”, zegt Didier Martens, van  Reproduct. “Een belangrijk deel van de bouwplannen van spoorwegen worden  op rollen van 30 centimeter breed geproduceerd. Bouwplannen in de algemene bouwsector zijn over het algemeen breder en worden op rollen van 60 of 90 centimeter breed geproduceerd.”

Technische tekeningen

Naast het plotten van technische tekeningen bevat het contract eveneens printopdrachten in klein formaat zoals cursussen, formulieren, opleidingsdocumentatie, … “Ik ben zeer trots dat een bedrijf van het kaliber van Infrabel het volste vertrouwen schenkt aan onze organisatie voor de uitvoering en het beheer van hun printopdrachten” zegt bestuurder Didier Martens. “Onze strategische investeringen in de uitbouw van zowel het machinepark als de IT infrastructuur werpen zo duidelijk hun vruchten af.”

Op maat gemaakte printoplossingen

Een koppeling tussen de computersystemen van Infrabel en Reproduct maakt dat de massa aan printopdrachten en bestanden vlot gedeeld en verder verwerkt kunnen worden. Er is ook een op maat ontwikkeld bestelportaal waarin vooraf gedefinieerde documenten beschikbaar zijn, maar ook bestanden geüpload en geconfigureerd kunnen worden. Binnenkort schakelt de IT implementatie nog een versnelling hoger en zal het bestelportaal geïntegreerd worden in het SAP systeem van de klant. Dit moet het nog makkelijker maken om printopdrachten te plaatsen. Reproduct benadrukt dat ook andere ondernemingen uit de spoorsector welkom zijn om hun plannen en tekeningen te laten afdrukken.

Groei en verdere opportuniteiten

Met dit contract verwacht Reproduct in 2023 een omzetgroei te realiseren van meer dan 30 procent. Om dit alles mogelijk te maken werd het aanwezige machinepark voor bouwplannen en technische tekeningen in capaciteit meer dan verdubbeld. “De kwalitatieve uitvoering van dit dossier zal ons ongetwijfeld helpen om onze verdere groeiambities waar te maken” besluit Didier Martens. “Zowel rechtstreeks met de extra volumes die we de komende jaren mogen verwerken, maar ook onrechtstreeks gezien dit deuren kan openen naar andere bedrijven toe die over een gelijkaardige nood inzake printopdrachten beschikken.” De bestaande klanten van Reproduct zullen eveneens positieve effecten ondervinden van dit contract. De deuren van de digitale drukkerij zijn voortaan 52 weken per jaar geopend zonder de gebruikelijke collectieve sluiting tijdens het bouwverlof en de eindejaarsperiode.

Auteur: Matthias Vanheerentals