FR NL
Jurgen Bauwens, burgemeester van Waasmunster

Waasland verenigt zich tegen plannen NMBS

Jurgen Bauwens, burgemeester van Waasmunster Geert De Rijcke

De tien burgemeesters uit het Waasland en Interwaas binden gezamenlijk de strijd aan tegen de plannen van de NMBS om de rechtstreekse treinverbindingen tussen het Waasland en Brussel drastisch in te perken. Ze hebben een brief geschreven naar Vlaams minister voor mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), federaal minister Georges Gilkinet (Ecolo) en Brussels minister Elke Van Den Brand (Groen!).

Er zou een drastische vermindering of zelfs totale afschaffing komen van onder meer de verbinding vanuit Sint-Niklaas via Lokeren, Zele en Dendermonde tot Brussel. Verder zou ook de rechtstreekse verbinding Lokeren-Brussel geviseerd worden. Dat staat in het nieuwe ontwerp-vervoersplan van de NMBS. Jurgen Bauwens (CD&V), burgemeester van Waasmunster, nam vanuit Interwaas het initiatief om alle lokale besturen te verenigen. Zo wil hij de plannen van de NMBS gezamenlijk aan de kaak stellen. “Door het afschaffen van een rechtstreekse verbinding zal de centrumstad Sint-Niklaas bovendien de enige centrumstad zijn zonder rechtstreekse verbinding met de hoofdstad, wat een grove miskenning is van de Wase reiziger.”

Bezorgd

De Wase steden en gemeenten zijn samen met Interwaas bijzonder bezorgd over deze ontwikkeling, klinkt het in de brief. “Met de invoering van de basisbereikbaarheid/Hoppin vormt het treinnet een belangrijke schakel in de vlotte verbinding tussen de stedelijke gebieden”, zegt Bauwens in de brief. “Het station van Sint-Niklaas behoort als interregionaal hoppinpunt tot de belangrijkste stations in Oost-Vlaanderen. Ook de interregionaal hoppinpunt stations Lokeren en Zele verliezen hierdoor aan belang. Een vlotte en comfortabele treinverbinding naar Brussel is dan ook belangrijk. Het feit dat men moet overstappen draagt niet bij tot een hoogwaardige kwalitatieve vervoerverbinding met de hoofdstad.”

Lokeren

Vanuit de stad Lokeren zal er ook een reactie komen naar de  Vlaamse en Federale regeringen om de rechtstreekse verbinding met Brussel te behouden. Waarnemend burgemeester Filip Liebaut (CD&V) van Lokeren wil de honderden pendelaars die dagelijks vanuit Lokeren richting Brussel vertrekken, niet in de kou laten staan. De brief werd ondertekend door in totaal 10 burgemeesters, namelijk uit Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.

Reactie NMBS

Het gewijzigde aanbod werd tijdens de roadshow voor de provincie Oost-Vlaanderen begin mei voorgesteld. “De IC 26 Sint-Niklaas – Dendermonde – Brussel zal effectief vanaf december 2024 vanuit Dendermonde starten, dit om de robuustheid van dat aanbod te verzekeren”, zegt Bart Crols. “De 34 Antwerpen-Sint-Niklaas wordt dan weer verlengd tot Dendermonde, met stops te Belsele, Sinaai en Zele. Dat betekent dat deze stations hetzelfde aantal treinen behouden, maar richting Brussel wel een overstap in Dendermonde moeten maken.”

Auteur: Matthias Vanheerentals