FR NL
Desiro-trein, NMBS, spoorlijn Mol-Herentals

Boetes voor spoorlopers in België

Spoorlopers en mensen die zich misdragen in de trein of in en rond stations kunnen in België voortaan een administratieve boete krijgen. De Belgische Kamer heeft een wetsontwerp daartoe aangenomen. Dankzij dit wetsontwerp zijn opgeleide personeelsleden van Infrabel gemachtigd om gevaarlijk en illegaal gedrag in de spooromgeving te beboeten.

Dit betekent dat sommige personeelsleden van Infrabel, naast de agenten van de spoorwegpolitie en de veiligheidsagenten van Securail (NMBS), opgeleid worden om illegaal en gevaarlijk gedrag op en rond de spoorwegen te beboeten. Een boete kan oplopen tot 500 euro voor recidivisten. Overtredingen leiden tot nu toe vaak tot lange, zware en dure procedures en komt de overtreder soms weg met zijn of haar acties.

Levensgevaarlijk

Spoorlopers zijn de nummer één oorzaak van vertragingen op het spoor, volgens de Belgische infrastructuurbeheerder Infrabel. Het levert elke dag meer dan zes uur vertraging op voor het treinverkeer en creëert levensgevaarlijke situaties. In België vielen in 2017 zeven dodelijke slachtoffers en zeven zwaargewonden door spoorlopen.

Infrabel is daarom blij met de stemming omdat hiermee ‘een belangrijke maatregel bijkomt in de strijd tegen het spoorlopen’ en ‘het gevoel van straffeloosheid’ aangepakt wordt.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Bron: SpoorPro.nl