FR NL
Intercity ICNG

Eerste testritten van nieuwe Intercity ICNG naar België

Intercity ICNG NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn deze week gestart met de eerste testritten van de nieuwe Intercity ICNG naar België. Dit is de volgende stap van de introductie van deze snelle trein die met 200 km/u over de hogesnelheidslijn rijdt.

Afgelopen week is de ICNG-België variant toegelaten en deze week start NS met het testprogramma – voorlopig nog zonder reizigers – van en naar Brussel.  “We zijn tevreden hoe het testprogramma verloopt en zien de prestaties vooruitgaan”, zegt Roel Okhuijsen, directeur nieuw materieel bij NS. “Daarmee kunnen we steeds meer treinen in het testprogramma opnemen. Ook zijn we blij dat we nu ook met de testritten van de Belgische variant kunnen starten. Deze snelle ICNG gaat rijden op een nieuwe verbinding naar Brussel waarmee reizigers in 2025 zo’n 45 minuten korter onderweg zijn dan nu. In iets meer dan twee uur verbinden we Amsterdam met Brussel.”

Groeiende prestaties

Op 19 april begon NS met testritten in de dienstregeling op het binnenlandse spoor in Nederland. NS is tevreden over het testprogramma en ziet de prestaties van de trein groeien. Met nieuwe software-updates wil NS de prestaties verder verbeteren.  Onlangs heeft NS de 10de trein in de dienstregeling geïntroduceerd. Inmiddels zijn ruim 350 machinisten opgeleid. Recent is het aantal trajecten uitgebreid: na Amsterdam en Rotterdam, volgde in juli Den Haag – Eindhoven. Tussen de 80 en 85 procent van de ICNG-treinen komt op tijd aan. Dat is vergelijkbaar met de andere treinen op dit traject. Reizigers waarderen de trein met een 8,1.

Testritten in volle gang

Op dit moment hebben de nieuwe Intercity’s al 200.000 kilometer met reizigers gereden. “Pas in de dienstregeling, als veel reizigers van de trein gebruikmaken, zie je hoe de trein zich gedraagt”, zegt Maarten Bakker, programmamanager ICNG bij NS. “Zodra we ergens niet tevreden over zijn, bespreken we dit met fabrikant Alstom. Zij zorgen dan voor een oplossing en die wordt vervolgens weer getest. Dit voorjaar bleken de binnendeuren soms te haperen. Treinfabrikant Alstom heeft hier aanpassingen aan gedaan en nu werken de binnendeuren zoals het hoort.”

Onterechte melding

Het kan volgens Maarten Bakker ook voorkomen dat de machinist voor vertrek een onterechte melding krijgt. “Vergelijk dit met het onterecht branden van een oranje lampje op het dashboard van je auto”, zegt Bakker. “Dit kan ertoe leiden dat de trein later vertrekt. Deze zogenaamde vertrekvertraging wordt vaak ingelopen tijdens de rit, omdat de trein harder kan rijden dan de huidige treinen. Fabrikant Alstom werkt nu aan een software-update die dit gaat verhelpen. In de tussentijd kan de trein gewoon blijven rijden.”

Reizigersonderzoek

Uit recent reizigersonderzoek van NS blijkt dat reizigers graag met de nieuwe trein reizen. Ze beoordelen de ICNG met het rapportcijfer 8,1. Reizigers voelen zich veilig in de trein (8,4), ervaren de verlichting als prettig (8,4) en zijn te spreken over het rij- en zitcomfort (8,3). De NS heeft met fabrikant Alstom afgesproken dat die vanaf dit najaar één trein per week levert. Als die treinen er zijn en de testritten zoals nu blijven verlopen, kunnen voor het einde van dit jaar alle treinen Amsterdam – Breda volledig door de ICNG vervangen worden. In 2024 stroomt de ICNG dan verder in op Den Haag-Eindhoven en Amsterdam-Rotterdam en starten we met de instroom in de reizigersdienst naar Leeuwarden/Groningen en naar Brussel.

Over de ICNG

De Franse treinfabrikant Alstom ontwikkelt voor NS 99 snelle Intercity’s, goed voor in totaal 33.000 zitplaatsen. De ICNG is gebaseerd op het Coradia-model. Van dit treintype rijden al meer dan 2400 treinen in meerdere landen rond, waaronder Duitsland, Zweden, Frankrijk en Italië. Met een topsnelheid van 200 kilometer per uur op de hogesnelheidslijn verbindt de ICNG steden en regio’s sneller met elkaar. Door extra aandrijving, trekt deze trein sneller op dan de andere treinen op de hogesnelheidslijn, wat goed van pas komt in het kleine Nederland met relatief veel stops. Twintig van de 99 Intercity’s worden ook geschikt gemaakt voor het Belgische spoor.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals