FR NL
Graffiti op locomotief

Graffiti op treinen toenemend probleem

Graffiti op locomotief Matthias Vanheerentals

Treinen van de NMBS die vol met graffiti rondrijden, zijn geen fenomeen uit het verleden. Integendeel, uit cijfers die Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) bij de bevoegde minister opvroeg blijkt dat graffiti en vandalisme op treinen blijven toenemen.

In 2022 werden er 267 gevallen van graffiti en 187 daden van vandalisme op treinen vastgesteld. “Als we dat vergelijken met de pre-covid jaren dan stellen we een significante stijging vast”, zegt Kamerlid Roggeman. “In 2018 bedroeg het aantal gevallen van graffiti en vandalisme respectievelijkĀ  134 en 98. Vandalisme is dus op enkele jaren tijd gestegen met 40 procent en graffiti maar liefst met 172 procent. Dit heeft een directe impact op de beschikbaarheid van de treinen en het comfort van de reizigers. De minister staat er bij en kijkt er naar.”

lees verder onder de foto

grafiek graffiti

Toenemende kosten

Naast het aantal gevallen van graffiti en vandalisme neemt uiteraard ook de kost toe om deze te verwijderen. Van 4.282.216 euro in 2018 naar 6.776.290 euro in 2022. “Dat is een stijging met 58 procent op 5 jaar tijd,” vervolgt Roggeman, “geld dat niet in een betere dienstverlening gestoken kan worden Ondanks straffe verklaringen van de minister van Mobiliteit blijft de kost van graffiti en vandalisme voor de NMBS toenemen. Geld dat niet naar een broodnodige betere dienstverlening gaat.”

graffiti
Graffiti op treinen komt meer en meer voor
Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals