FR NL

Oudste Vlaamse spoorwegwerkplaats in de verkoop

Spoorwegwerkplaats Arsenaal in Gentbrugge: bron NMBS

NMBS gaat over tot de verkoop van haar voormalige centrale werkplaats te Gentbrugge, bijgenaamd ‘het Arsenaal’. De werkplaats werd opgericht in 1881 en is daarmee de oudste Vlaamse spoorwegwerkplaats. In afwachting van de verkoop, die minstens 30 miljoen moet opbrengen, is men op zoek naar tijdelijke invulling.

De voormalige werkplaats van de Belgische spoorwegen, destijds bekend al het Atelier Central de Réparation’ stond in voor de herstelling van stoomlocomotieven en goederenwagens. De NMBS heeft het onbruik geraakte atelier in de verkoop gegooid.

Naar Brussels voorbeeld Gare Maritime

Eerder maakte de Stad Gent al haar toekomstvisie bekend, waarin voor de voormalige spoorwerkplaats een rol is weggelegd als dat van ‘Tour & Taxis’, het voormalige goederenstation (Gare Maritime) in Brussel dat is verbouwd tot een recreatiecentrum, kantoren complex. Volgens de stadsplannen moet een mix worden van 40 procent kantoren, 30 procent woningen en ruimte voor bedrijven.

De site van de NMBS is gelegen in de wijk Moscou, een wijk in de Gentse deelgemeente Gentbrugge en is 13 hectare groot. Dat is het equivalent van meer dan vijftien voetbalvelden. Binnen het complex is er 113.000 vierkante meter ruimte aan nieuwbouw, terwijl  36.000 vierkante meter bestaande gebouwen voor herbestemming geoormerkt zijn. Geïnteresseerden kunnen tot 13 augustus een bod uit brengen, al starten de biedingen vanaf 30.600.000 euro.

Tijdelijke invulling

Het zal nog jaren duren vooraleer er wordt verbouwd. Tot het zover is, wil de NMBS Arsenaal aan een tijdelijke beheerder geven, om extra dynamiek en animatie te verzorgen en het zo niet te laten verwilderen. Die mag het volledige terrein tot eind 2025 gebruiken. Er lopen volgens lokale media al gesprekken met spelers uit het nachtleven voor een tijdelijke een evenementenlocatie.

Auteur: Jerom Rozendaal