FR NL
Technici werken aan sporen De Lijn

Omwonenden klagen over piepend tramgeluid Gent

De Lijn, Antwerpen, 18/3/2021

Gentenaren hebben bij De Lijn geklaagd over ernstige geluidsoverlast bij de trams van lijn 1. Deze maken een piepend en snerpend geluid. De Lijn is op de hoogte van het probleem, maar geeft aan dat dit waarschijnlijk niet op korte termijn opgelost kan worden.

Bewoners van de Kortrijksepoortstraat in Gent hebben last van ernstige geluidshinder van de trams op lijn 1, de drukste tramlijn van Vlaanderen. “Het lawaai is oorverdovend. Mensen op het voetpad stoppen de vingers in de oren en zelfs de tramchauffeurs doen teken om zich te excuseren. Het is bijna even erg als een politiesirene. Om 5 uur worden we er wakker van, en het gaat door tot 23 uur ’s avonds”, wordt een betrokkene geciteerd door Het Nieuwsblad.

Jaren wachten op heraanleg

De Lijn erkent het probleem en geeft aan het in de herstellingswerken op te nemen. “Voor de definitieve herstellingswerken wordt er gewacht tot de uitvoering van de volledige  heraanleg”, laat de openbare vervoersmaatschappij weten aan RailTech. De hele trams van lijn 1 wordt aangepakt waarbij ook putten in de weg rondom de tramrails en ingezakte treinsporten aangepakt worden. Deze werken zouden ten vroegste in 2024 kunnen starten.

Wereldwijd probleem

Volgens De Lijn wordt het piepende geluid veroorzaakt door het slippen van de wielen op de sporen in de bochten. “Een andere oorzaak van dit geluid is de middelpuntvliedende kracht die ontstaat door het contact van de flens van het tramwiel met de rails. Het is hierdoor niet mogelijk om het booggeluid van de trams volledig uit te sluiten.”

De openbare vervoersorganisatie legt uit dat dit geluidsfenomeen bij tramverkeer een probleem is dat zich wereldwijd stelt, en waar tot op heden nog geen afdoende remedie voor is gevonden. ”De Lijn probeert alleszins op diverse vlakken het probleem zo goed mogelijk onder controle te houden”, klinkt het.

Auteur: Jerom Rozendaal