FR NL
Graffitivandalen jagen NMBS op kosten

NMBS trok ruim 6 miljoen euro uit in 2020 om graffiti te verwijderen van treinen

Graffitivandalen jagen NMBS op kosten- @pixabay

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft vorig jaar ruim 6,15 miljoen euro moeten uitgeven om graffiti op treinen te verwijderen. Dat was 800.000 euro meer dan in 2019. Ook werden er aanzienlijk meer boetes uitgereikt aan vandalen. 

Dit blijkt uit antwoorden van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet op parlementaire vragen van Frank Troosters in de commissie mobiliteit. NMBS bevestigt het nieuws. “De kostprijs voor het verwijderen van de graffiti loopt op omdat er steeds nieuwe middelen gebruikt worden die het milieu minder belasten”, laat woordvoerder Bart Crols weten aan RailTech.

De spoorwegmaatschappij heeft een speciaal team van specialisten op de been die meteen ingeschakeld worden bij meldingen van graffiti-vandalisme. Crols: “Het graffiti moet zo snel mogelijk van de trein verwijderd worden. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker dat is.” De tijd die nodig is om graffiti te verwijderen hangt verder af van het oppervlak van de graffiti, maar ook van het soort verf dat is gebruikt.

248 oproepen voor graffiti en vandalisme

De NMBS kreeg vorig jaar 101 oproepen voor graffiti op treinen en 147 oproepen voor andere feiten van vandalisme. Het totale aantal oproepen – 248 – lag in lijn met voorgaande jaren. Behalve de 6,15 miljoen euro voor de verwijdering van graffiti – 800.000 euro meer dan in 2019 – werd er ook nog eens 1,2 miljoen euro uitgetrokken om beschadigingen door vandalisme te herstellen.

Naast de besmeurde treinen, waren er ook nog eens 536 meldingen van graffiti of vandalisme in treinstations. Ook dat aantal ligt in lijn met de voorgaande jaren.

Vijftig procent meer boetes uitgedeeld

Gilkinet liet bij de beantwoording van de parlementaire vragen nog weten dat de agenten van Securail 329 processen-verbaal opstelden voor vandalisme in 2020. Dat waren er aanzienlijk meer dan in 2019 toen er 225 boetes uitgereikt werden. Dit zou te verklaren zijn door de coronacrisis waardoor er minder reizigers waren. “Aangezien Securail-agenten minder vaak werden opgeroepen voor interventies in verband met reizigers, concentreerden zij zich meer op eigendomsdelicten”, wordt de minister geciteerd in Het Laatste Nieuws.

NMBS laat weten dat volledige preventie onmogelijk is, alhoewel het met camera’s en beveiligingsteams het materieel wel beter probeert te beschermen. “We kunnen onmogelijk alle spoorinfrastructuur omheinen”, aldus de woordvoerder die aangeeft dat graffiti-vandalen hun slag slaan op onbemande rangeerterreinen en spoorbundels.

Auteur: Jerom Rozendaal