FR NL
Coradia iLint waterstoftrein Alstom

Waterstoftrein van Alstom maakt debuut in Zweden

Foto: Alstom

De Coradia iLint waterstoftrein van Alstom heeft zijn eerste officiële kilometers gemaakt in Zweden, zo meldt de fabrikant woensdag. De trein werd in Östersund getoond en gedemonstreerd aan beleidsbepalers en andere Zweedse belanghebbenden.

De demonstratie moet de lokale autoriteiten en vervoerders over de streep halen om tot de aanschaf van de waterstoftrein over te gaan. De Coradia iLint is reeds aanschaft in Duitsland en en Italië. Bij onze Oosterburen rijden de treinen als sinds 2018 en hebben ze de afgelopen drie jaar ruim 100.000 kilometer afgelegd. In Duitsland zijn volgens Alstom tot op heden 41 treinstellen besteld, in Italië door vervoerder Ferrovie Nord Milano reeds 14 treinen.

Inzet waterstoftreinen op het Groningse spoor

Daarnaast heeft de waterstoftrein in Oostenrijk en Nederland test- en demonstratiekilometers gemaakt. De provincie Groningen gaat tegen 2024 waterstoftreinen inzetten op het spoor in Groningen. Dat kan bijvoorbeeld op trajecten naar Stadskanaal en de Wunderline naar Duitsland. Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt dat een waterstoftrein een volwaardig alternatief is voor de huidige dieseltrein.

“De Coradia iLint-treinen zijn een uitgelezen mogelijkheid voor Zweden om het treinvervoer duurzamer of zelfs klimaatneutraal te maken”, aldus Alstom Nordics-CEO Rob Whyte. De treinen kunnen 300 reizigers over een afstand van 1.000 kilometer vervoeren. Door een dieseltrein te vervangen door een waterstoftrein, zou net zo’n grote CO2-besparing betekenen als het van de weg halen van 400 auto’s, aldus Alstom.

Auteur: Nick Augusteijn