FR NL
Vrachtwagen veroorzaakt schade aan bovenleiding

PKP bestrijdt bovenleidingdiefstal in Polen met nieuw apparaat

Vrachtwagen veroorzaakt schade aan bovenleiding – Infrabel

De Poolse spoorbeheerder PKP Polskie Linie Kolejowe is begonnen met het testen van een antidiefstalvoorziening voor de bovenleiding. De tests in samenwerking met het Poolse Nationale Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling (NCBR) zullen naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar worden afgerond.

PKP Polskie Linie Kolejowe is van mening dat het antidiefstalsysteem kan helpen financiële verliezen te verminderen en de verstoring van de treindiensten beperken. Op het proefproject in Żmigród zullen tractiepalen worden uitgerust met sensoren om onregelmatigheden, zoals draadtrillingen, spanning en eventuele veranderingen in de spanning te detecteren.

Deze werken samen met bewegingssensoren die ook ’s nachts functioneren. Het antidiefstalsysteem heeft een eigen stroomvoorziening dankzij zonnepanelen en geeft bij een mogelijk onraad een signaal aan het spoorwegpersoneel.

Innovatief project

Na voltooiing van de systeemtests zullen de betrokken stakeholders de resultaten analyseren alvorens een beslissing te nemen over de implementatie van de antidiefstal-oplossing. PKP Polskie Linie Kolejowe en de NCBR hebben een innovatie-joint venture opgericht die 100 miljoen zloty, ongeveer 22 miljoen euro, heeft uitgetrokken voor investeringen in spoorwegprojecten in de komende twee jaar, waarbij onder meer de nadruk ligt op veiligheid en efficiëntie.

Auteur: Jos Sterk