FR NL
Een passagierstrein van Deutsche Bahn

Deutsche Bahn bestelt 43 ICE 3neo treinen

Deutsche Bahn (DB) koopt 43 extra treinen van het nieuwe ICE 3neo model van Siemens voor zo’n 1,5 miljard euro. CEO’s Richard Lutz (DB) en Roland Busch (Siemens AG) maakten de order dinsdag in Berlijn bekend in aanwezigheid van de nieuwe federale minister van Transport Volker Wissing. Zo breidt de DB haar vloot uit met in totaal 73 ICE 3neo-treinen. In juli 2020 waren al 30 ICE’s van dit type besteld.

DB en Siemens presenteerden de eerste ICE 3neo bij de aankondiging van de bestelling in de ICE-fabriek in Berlijn-Rummelsburg. Deze werd gebouwd in een recordtijd van slechts twaalf maanden – sneller dan ooit eerder het geval was voor een ICE.

32.000 zitplaatsen extra

Met de 73 nieuwe treinen zal het dagelijkse volume dat de DB voor reizigers in het langeafstandstransporten beschikbaar heeft met nog eens 32.000 zitplaatsen toenemen.

Eind dit jaar wordt de eerste ICE 3neo in gebruik genomen voor het vervoer van passagiers. De nieuwe treinen gaan in eerste instantie tussen Noordrijn-Westfalen en Zuid-Duitsland rijden op de hogesnelheidslijn tussen Keulen en het Rijn-/Maingebied (Frankfurt en Mannheim).

Zo zal de totale ICE-vloot van DB tegen het einde van dit decennium op ongeveer 450 hogesnelheidstreinstellen worden gebracht. Met deze vlootuitbreiding heeft DB nu voldoende capaciteit om tegen 2030 de nationale geklokte dienstregeling Deutschlandtakt te exploiteren.

Verhoogd comfort

Met een topsnelheid van 320 km/u biedt de nieuwe ICE 3neo met 439 zitplaatsen tal van innovaties voor meer comfort:

*Transparante gsm-vensters voor stabiele ontvangst

*Acht fietsparkeerplaatsen per trein

*Nieuw ontworpen rekken met meer opslagruimte

*Verlichting met kleurtinten die veranderen naargelang het tijdstip van de dag

*Tablethouders en stopcontacten in alle stoelen, ook in 2e klas

*Extra poorten voor sneller in- en uitstappen op stations

*Een nieuwe lift om de toegang voor mensen in een rolstoel te vergemakkelijken

Auteur: Jos Sterk