FR NL
Spoorvervoer, handboek

Zwitserse SBB moderniseert zijn IC2000-rijtuigen

Spoorvervoer, handboek

SBB moderniseert zijn dubbeldeksrijtuigen IC2000 en dat via een programma gespreid over vijf jaar. De IC 2000-rijtuigen zijn de dubbeldekkers die worden gebruikt om omkeerbare treinen te vormen bij SBB. In totaal werden 341 eenheden ervan gebouwd tussen 1997 en 2004. Hun mid-life modernisering loopt tussen 2019 en 2024 in de historische werkplaatsen in Olten. SBB investeert hiervoor 300 miljoen Zwitserse frank.

Naast de nieuwe duplextreinen voor het hoofdlijnverkeer, blijft het wagenpark bestaande uit IC2000-rijtuigen, dankzij hunn hoge capaciteiten, een belangrijk onderdeel van het hoofdlijnwagenpark van de SBB (IC- en IR-verkeer).

Het was dan ook belangrijk om hun interieurs wat op te frissen en aan te passen voor mensen met beperkte mobiliteit, en er tegelijk ruimte voor fietsen toe te voegen.

Een grote hoeveelheid werk

De volledige renovatie van het wagenpark van IC2000 vertegenwoordigt een aanzienlijke hoeveelheid werk. In de SBB-werkplaatsen in Olten zullen vijf jaar lang zo’n 120 specialisten: monteurs, elektriciens, vloerbedekkingen, timmerlieden, slotenmakers, schilders, ingenieurs en technici de klus klaren. Hun missie: het wagenpark van de IC2000 zo opknappen dat het nog 20 jaar betrouwbaar en in lijn met de verwachtingen van de klant kan werken op het Zwitserse spoorwegnet. De modernisering van een enkel voertuig duurt acht weken.

40 kilometer tapijt, 120 ton verf, 32.000 zitplaatsen

De klanten zullen uiteraard profiteren van deze modernisering. Het uiterlijk van binnen en van buiten zal helderder zijn; een nieuw concept van ledverlichting bespaart energie en zorgt voor een eigentijdse sfeer aan boord. Stopcontacten zijn direct geïntegreerd in de nieuwe planken in de compartimenten, de mobiele ontvangst is verbeterd en extra veiligheidselementen zoals microfoonstations en branddetectiesystemen zijn aan boord geplaatst.

Daarnaast worden de tapijten van de treinen vervangen. Voor alle betrokken voertuigen geldt dat de tapijten in totaal een lint van één meter breed en veertig kilometer lang vormen, wat ongeveer de afstand is tussen Aarau en Zürich met de auto.

Daarnaast zijn 32.000 stoelen opnieuw gestoffeerd in harmonie met de tapijten en bekleed met een nieuwe stof.

Nieuwe kleuren en nieuwe stoelen in de restauratierijtuigen

De restauratierijtuigen van het IC2000 wagenpark krijgen nieuwe kleuren en nieuwe stoelen. Ook rolstoelgebruikers profiteren mee: het restaurantgedeelte op de begane grond is beter bereikbaar.

Bij deze modernisering is rekening gehouden met alle eisen die voortvloeien uit de wet gelijkheid arbeidsongeschiktheid. De volledige technische revisie en het opnieuw lakken van de voertuigcarrosserieën is ook van centraal belang. Voor dit werk is 120 ton verf nodig.

Interregionale en Intercity-treinen

IC2000-auto’s rijden voornamelijk op zogenaamde IR (Interregionale) maar ook IC (Intercity) verbindingen, zoals Genève-Airport – Lausanne – Bern – Luzern, Bern – Olten – Brugg AG – Zürich HB of Genève-Airport – Lausanne – Brig.

16 voertuigen zijn restauratierijtuigen (WRB) met service op de bovenverdieping voor west-oost SBB-verkeer op de route Genève-Bern-Zürich-Saint-Gall, een van de langste in Zwitserland.

Met deze verbouwing kan SBB de komende twee decennia rekenen op een modern wagenpark.

Auteur: Jos Sterk