FR NL

Dit is de AMPS elektrische locomotief op batterijen

https://www.railfreight.com/rolling-stock/2022/03/15/meet-the-amps-all-battery-electric-locomotive/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

De Amerikaanse spoorwegexploitant OmniTRAX heeft zijn eerste elektrische locomotief op batterijen aangeschaft, waarmee de capaciteit op de spoorlijnen in het noorden van Ohio wordt uitgebreid. Het bedrijf kocht de nieuwe op GP9 gebaseerde batterij-elektrische schakellocomotief van motorontwikkelaar Alternative Motive Power Systems (AMPS) Traction.

“OmniTRAX zet zich in om veilig en duurzaam te opereren op de bestemmingen die we bedienen. De innovatieve technologie van AMPS Traction is een belangrijke aanwinst voor onze vloot en een belangrijke stap voorwaarts voor de sector in zijn geheel”, aldus Dean Piacente, CEO van OmniTRAX.

Fors lager brandstofverbruik

De nieuwe locomotief zal worden ingezet door OmniTrax’ dochteronderneming Newburgh & South Shore Railroad (NSR). Hij voldoet volledig aan de normen van de Federal Railroad Administration (FRA).

De nieuwe NSR-locomotief weegt 250.000 lb en produceert 1.700 bruto pk. Dankzij zijn innovatieve technologie verbruikt de locomotief ongeveer de helft van de brandstof van een vergelijkbare dieselmotor en is er geen sprake van de uitstoot van stikstofoxide (NOx) en fijnstof.

Het resultaat van een lange traditie op het gebied van innovatie

“De traditie van innovatie bij AMPS op het gebied van spoor- en hybride elektrische stroomopwekking heeft geresulteerd in ons nieuwste product, de 100 procent batterij elektrische IS2-70 nul-emissieschakelaar”, legt een woordvoerder van AMPS Traction uit. De technologie van AMPS omvat een AC-tractiesysteem dat vloeistofgekoeld is voor continu gebruik met minimale onderhoudsvereisten en met nauwkeurige tractiecontrole. Het wordt aangedreven door een lithiumbatterijpakket van 315-630 kilowattuur. De cabine heeft ook een verbeterde ergonomie met een HVAC-systeem en een bedieningsstandaard die zijn ontworpen voor meer comfort voor de machinist.

Betere milieuprestaties

“De AMPS IS2-70 Zero Emissions Switcher is een innovatief, nieuw ontworpen platform dat drastisch minder onderhoud vereist dan conventionele en hybride switchers en een eenvoudige, schone, krachtige en gebruiksvriendelijke railswitcher”, zo licht een woordvoerder van het bedrijf toe.

OmniTRAX, met hoofdkantoor in Denver, is een van de grootste particuliere spoorwegmaatschappijen in de VS. Het bedrijf is een dochteronderneming van de particuliere investeringsmaatschappij The Broe Group en bezit en exploiteert een netwerk van 21 korte en regionale spoorwegen in drie Canadese provincies en 12 Amerikaanse staten. Het bedrijf biedt ook transport- en supply chain-beheerdiensten, evenals intermodale en industriële overstapactiviteiten.

De nieuwe locomotief zal door NSR worden ingezet als onderdeel van een strategie om de milieuprestaties op haar netwerk te verbeteren.

Auteur: Jos Sterk