FR NL

Spoorwegelektrificatie is een belangrijke stap naar vermindering van Europese olieafhankelijkheid

https://www.railfreight.com/policy/2022/03/21/railway-electrification-first-step-towards-reducing-european-oil-dependency/

De discussie over het Europese energiebeleid woedt weer in volle  hevigheid. Transportverenigingen geven hun mening en benadrukken telkens weer hoe het spoor een gamechanger kan zijn, zelfs bij het verminderen van Europa’s afhankelijkheid van olieleveranciers en fossiele brandstoffen.

De Duitse transportverenigingen Allianz pro Scheine en Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV) benadrukken dat een snellere besluitvorming over elektrificatieprojecten cruciaal is voor het behalen van milieudoelstellingen en het verminderen van de afhankelijkheid van Europa van brandstofleverende landen zoals Rusland.

Alleen maar geld investeren is niet genoeg

“Elektrificatie van het spoor vergt meer dan alleen maar geld. De Duitse federale overheid moet de elektrificatie van het spoorwegnet versnellen om de gestelde objectieven te bereiken”, zegt Dirk Flege, algemeen directeur van Allianz pro Scheine. In 2030 moet vijfenzeventig procent van het landelijke spoornet geëlektrificeerd zijn. Het 33.400 kilometer lange trajectennetwerk is momenteel voor iets meer dan 61 procent geëlektrificeerd. De afgelopen jaren is er gemiddeld slechts 65 kilometer per jaar voorzien van nieuwe bovenleidingen. Ter vergelijking: volgens onze berekeningen zal om 75 procent te bereiken 500 kilometer per jaar moeten worden geëlektrificeerd”, legt hij uit.

“Meer snelheid in de elektrificatie is niet alleen belangrijk voor de klimaatbescherming”, vervolgde Flege. “De oorlog in Oekraïne heeft heel duidelijk gemaakt dat we onze afhankelijkheid van ingevoerde energie moeten verminderen. De verschuiving naar het spoor speelt een sleutelrol in de transportsector, aangezien het spoorvervoer 5,5 keer minder energie verbruikt dan het wegvervoer. Om in de toekomst meer verkeer op het spoor te krijgen, moet de capaciteit van het spoornet dus worden uitgebreid. De snelle elektrificatie van meer trajecten is ook van cruciaal belang omdat het het spoornet flexibeler en dus efficiënter maakt.”

Auteur: Jos Sterk