FR NL

Stadler levert 19 Citylink-tramtreinen voor netwerk Chemnitz

https://www.railjournal.com/fleet/stadler-to-supply-19-citylink-tram-trains-for-chemnitz-network/?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=31866

Stadler levert 19 Citylink-tramtreinen voor het netwerk van Chemnitz, zo werd bekendgemaakt. De tramtreinen worden vanaf de zomer van 2025 geleverd aan de Duitse stad.

De MID Saxony Transport Authority (VMS) heeft Stadler een contract gegund voor de levering van 19 dubbelsysteem Citylink-tramtreinen voor het netwerk van Chemnitz. De overheid heeft inmiddels ook de bouw van een nieuw depot aan de Sachsen-Allee in Chemnitz goedgekeurd. Het volledige project inclusief de voertuigen, het depot en het onderhoud kost € 234,56 miljoen.

Optie voor nog eens 27 tramtreinen

Het contract, dat een optie bevat voor nog eens 27 tramtreinen, werd ondertekend nadat het contract begin maart werd goedgekeurd. Stadler zal vanaf de zomer van 2025 beginnen met het leveren van de driedelige tramtreinen, waarbij de voertuigen vanaf juni 2026 gebruikt zullen worden voor het transport van reizigers.

VSM lanceerde in december 2020 een aanbesteding voor maximaal 46 tramtreinen, waaronder een definitieve bestelling voor 19 voertuigen. Het project wordt gefinancierd met kredities, subsidies van de deelstaat Saksen en kapitaal van de Central Saxony Special Purpose Transport Association (ZVMS ), waarvan VMS lid is.

Een capaciteit van 236 passagiers

De 37,5 meter lange voertuigen hebben een capaciteit van 236 passagiers, waarvan 88 zitplaatsen. Deze tramtreinen van de tweede generatie krijgen vier dubbele deuren aan elke kant, vier ruimtes voor kinderwagens, rolstoelen en fietsen, en worden uitgerust met een dynamisch informatiesysteem voor de reizigers en een radiogestuurd informatiesysteem voor blinden.

De tram-treinen zullen een trekkracht van 900 kW en een topsnelheid van 100 km/u hebben en zullen werken op het 600/750V dc elektrificatienetwerk in de stad en het 15kV 16,7 Hz hoofdlijnnetwerk.

De tramtreinen zijn vergelijkbaar met de eerste generatie Citylink-tramtreinen die worden gebruikt door City-Bahn Chemnitz (CBC), dat het netwerk in opdracht van ZVMS exploiteert. De nieuwe order zal Chemnitz’s vloot Stadler-tramtreinen uitbreiden tot 61. De tweede generatie Citylink-tramtreinen zullen rijden op de lijnen van Chemnitz naar Mittweida, Glauchau via Stollberg en Oelsnitz, Burgstädt en Hainichen. Ze zullen ook worden gebruikt op de geplande 17 km lange Step 4-lijn van het stadscentrum van Chemnitz naar Limbach-Oberfrohna in het noordwesten.

Auteur: Jos Sterk