FR NL

KfW IPEX-Bank financiert samen met EIB en NORD/LB aankoop van trams in Chemnitz

https://railway-news.com/kfw-ipex-bank-jointly-finances-tram-trains-in-chemnitz-germany/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week14-2022&utm_term=KfW

De lokale openbaarvervoersautoriteit Verkehrsverbund Mittelsachsen koopt 19 nieuwe trams voor de uitbreiding van het openbaar vervoer in de regio Chemnitz

KfW IPEX-Bank, de Europese Investeringsbank (EIB) en NORD/LB financieren samen de uitbreiding van het openbaar vervoer in de regio Chemnitz. Daartoe worden kredietlijnen voor in totaal € 189 miljoen beschikbaar gesteld aan de lokale openbaarvervoersautoriteit Verkehrsverbund Mittelsachsen (VMS) om zowel de vloot als de onderhoudscapaciteit uit te breiden. Het aandeel van de EIB hierin is 89 miljoen euro.op De consortiumleider KfW IPEX-Bank en de bank NORD/LB stellen elk 50 miljoen euro beschikbaar.

Totaal bedrag van 234,5 miljoen euro

Het totaal bedrag van het project bedraagt 234,5 miljoen euro. Het omvat de financiering, aanschaf en het onderhoud van 19 nieuwe, volledig elektrische regionale tramtreinen van Stadler. Deze voertuigen kunnen zowel op elektrische tramnetwerken in steden als op elektrische spoornetwerken rijden, waardoor ze een betere aansluiting krijgen op het binnenstedelijke netwerk van Chemnitz vanuit de omliggende regio.

Nieuw onderhoudsdepot gepland

De bewoners zullen dus kunnen profiteren van snellere en directere verbindingen. Daarnaast zijn er plannen om een ​​nieuw onderhoudsdepot te bouwen nabij het centraal station van Chemnitz voor het onderhoud van zowel de nieuwe trams als van oudere voertuigen voor het openbaar vervoer.

De investering omvat ook de herfinanciering van een in 2016 gebouwd spoorwegdepot voor het onderhoud van 29 spoorvoertuigen die worden gebruikt op het elektrische spoorwegnet van Mittelsachsen. Vanaf de zomer van 2023 worden hier ook 11 batterij-elektrische treinstellen voor de lijn Chemnitz-Leipzig onderhouden.

Exploitatie voorzien vanaf 2026

De nieuwe tramtreinen worden vanaf 2025 opgeleverd en de passagiersdiensten zullen naar verwachting in 2026 van start gaan. In het eerste jaar van exploitatie worden 5,3 miljoen passagiers verwacht. Dit is de eerste EIB-financiering voor VMS.

Het project maakt integraal deel uit van het Chemnitz model, een van de belangrijkste openbaarvervoerprojecten in Saksen. Het doel van het Chemnitz model is om een ​​vlotte verbinding te realiseren tussen het centrum van Chemnitz en de omliggende gebieden.

Deze investeringen zullen het gehele openbaar vervoersysteem moderniseren en de kwaliteit van het openbaar vervoer verbeteren. Het project draagt ​​daarmee direct bij aan de transporttransitie en aan de klimaatactie.

Auteur: Jos Sterk