FR NL

CargoBeamer breidt uit met productiefaciliteit voor wagons in Duitsland

Intermodale logistieke dienstverlener CargoBeamer breidt zijn activiteiten uit met de opening van een productiefaciliteit voor wagons in Erfurt, Duitsland. Het Duitse bedrijf gaat vanaf begin 2023 eigen intermodale wagons produceren.

Cargobeamer doet dus zijn entree op de markt voor de productie van wagons, waardoor het spectrum van zijn diensten wordt verrijkt. Door de combinatie van technologie en eigen wagons zet het bedrijf een stap naar het aanbieden van totaaloplossingen, waardoor het meer autonoom kan werken.

“De eigen wagons zijn ontworpen voor het intermodaal vervoer van opleggers en andere laadeenheden per spoor. De constructie van een stalen frame en een laadpallet maakt het horizontaal, parallel en geautomatiseerd laden van allerlei laadeenheden in een CargoBeamer terminal mogelijk. Terwijl er geen extra conversies nodig zijn op de trailers van de klanten”, zegt het bedrijf.

Historische locatie

De wagonproductiefaciliteit van CargoBeamer zal worden gevestigd in Erfurt, niet ver van Leipzig waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd. De 3.000 vierkante meter grote faciliteit die in de 20e eeuw een locomotieffabriek was, wordt gemoderniseerd. De oude spoorverbinding met het spoorwegnet wordt tevens opnieuw geactiveerd. CargoBeamer verwacht op deze site jaarlijks zo’n 500 wagons te produceren.

Productie in eigen handen

“We hebben de afgelopen maanden ontdekt dat de productiecapaciteit voor intermodale wagons in Europa niet meer toereikend is voor onze plannen. Daarom hebben we besloten om de eindmontage van onze goederenwagens zelf uit te voeren. Onze eerste productiefaciliteit biedt de kans om onze knowhow uit te breiden, stelt ons in staat marktfluctuaties en capaciteitsknelpunten in de productie actief op te vangen en verzekert zo onze groeiambities voor de komende jaren.”

Auteur: Jos Sterk