FR NL

Eerste bestelling van ÖBB in het kader van de raamovereenkomst afgesloten met KISS Stadler

https://www.railtech.be/fr/materiel-roulant/2022/04/11/premiere-commande-des-obb-dans-laccord-cadre-des-kiss-stadler/

De raamovereenkomst die afgelopen februari werd afgesloten tussen ÖBB en KISS Stadler omvat de bouw en levering van 186 KISS-treinstellen met vier, vijf en zes wagons. Onlangs werd een eerste definitieve order voor 41 treinen getekend.

Herinneren we er aan dat in oktober 2021 een Oostenrijkse lokale federale administratieve rechtbank de overwinning van het Zwitserse bedrijf Stadler in de aanbesteding van de Oostenrijkse federale spoorwegen (ÖBB) voor de levering van maximaal 186 treinen met twee verdiepingen ter waarde van honderden miljoenen euro’s vernietigde voor Neder-Oostenrijk en Wenen.

De toekenning van de Oostenrijkse markt aan Stadler in maart 2021 werd inderdaad aangevochten door een andere concurrerende fabrikant. Een van de opgegeven redenen was het gebruik van een Zwitserse elektronische handtekening, die volgens deze Oostenrijkse rechtbank niet werd erkend door de Europese Unie en Oostenrijk.

Beroep was succesvol

De Zwitserse fabrikant van rollend materieel ging vervolgens in beroep tegen deze beslissing. Met succes aangezien de hoogste administratieve rechtbank van Wenen op 23 februari 2022 de geldigheid van Stadler’s aanbod definitief heeft bevestigd. ÖBB heeft de Zwitserse fabrikant daarom definitief bevestigd als winnaar van de aanbesteding voor 186 KISS dubbeldeks elektrische treinstellen.

De raamovereenkomst heeft een looptijd van tien jaar en betreft een totaal volume van 146 treinstellen voor een geschatte waarde van 3 miljard euro.

Vorige week werden 41 treinen besteld door de ÖBB in het kader van dit gigantische contract.

Een succesvol ontwerp

De ÖBB-bestelling brengt het aantal KISS-treinen dat tot nu toe in heel Europa is verkocht op 550, meldt de Zwitserse groep.

Het nieuwe dubbeldeks elektrische treinstel is ontworpen voor een maximumsnelheid van 160 km/u. Het biedt 610 zitplaatsen in de configuratie met zes wagens of 380 zitplaatsen in de configuratie met vier wagens. Dankzij een verbeterd acceleratiegedrag en dus kortere reistijden is het treinstel volgens de fabrikant perfect geschikt voor regionale trajecten met veel verkeer.

Het ontwerp van de KISS Stadler houdt met name rekening met de wensen en eisen van de reizigers voor de dagelijkse trip naar en van werk of in het kader van de vrije tijd. Elke wagen is uitgerust met een lage vloeringang en een geoptimaliseerde multifunctionele ruimte die meer ruimte en toegankelijkheid biedt voor passagiers met fietsen, kinderwagens of bagage. Deze royaal ontworpen polyvalente ruimte is direct verbonden met het in-/uitstapgedeelte en vergemakkelijkt het snel wisselen van passagiers.

In de nieuwe KISS vinden passagiers ook een modern interieur, comfortabele stoelen, airconditioning en stopcontacten in elke rij stoelen. Daarnaast zijn de nieuwe treinen uitgerust met een modern reizigersinformatiesysteem (monitoren met realtime informatie) en videobewaking. Voor passagiers met beperkte mobiliteit beschikt de centrale wagen van de compositie ook over een aantal rolstoelplaatsen met nieuwe in hoogte verstelbare bijzettafels.

Grote investeringen in de oostelijke regio

Deze treinstellen maken deel uit van de enorme investeringen die de ÖBB heeft gedaan met betrekking tot lokaal en regionaal verkeer, met name in de oostelijke regio rond Wenen.

“Met deze 41 nieuwe Cityjet-dubbeldekkers blijven we onze lokale transportvloot in Wenen, Neder-Oostenrijk en Burgenland moderniseren. Vanaf 2026 bieden we onze passagiers nog meer capaciteit en comfort, waardoor de overstap van individueel vervoer per auto naar spoorvervoer aantrekkelijker wordt voor forenzen, wat goed is voor ons klimaat en zowel comfortabel als praktisch voor onze ÖBB-reizigers”, zegt Andreas. Matthä, CEO van ÖBB.

Auteur: Jos Sterk