FR NL

Stadler levert nieuw rollend materieel aan Berner Oberland

https://railway-news.com/stadler-to-supply-bernese-oberland-railway-with-new-rolling-stock/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week20b-2022&utm_term=News

Berner Oberland-Bahnen AG heeft zes driedelige ABeh 4/8 treinstellen besteld bij Stadler Bussnang AG om de bestaande vloot van de Berner Oberland Railway uit te breiden.

De Berner Oberlandbahn is een smalspoorbaan die verschillende populaire vakantieoorden in Zwitserland met elkaar verbindt.

De lokale operator, Berner Oberland-Bahnen, heeft aangekondigd dat Stadler zes nieuwe ABeh 4/8 treinstellen zal leveren als aanvulling op de huidige treinstellen die sinds 2017 in dienst zijn. De nieuwe eenheden zullen identieke onderdelen delen met de oudere modellen om eenvoudig onderhoud van belangrijke componenten mogelijk te maken, zoals het chassis en de interieuruitrusting. De bestelde units krijgen echter ook nieuwe deursystemen met schuifdeuren en airconditioning. De bestelling heeft een waarde van 66 miljoen CHF.

Steeds meer nadruk op het openbaar vervoer

De extra treinen zullen de geplande uitbreiding van de Berner Oberland-spoorlijn mogelijk maken in combinatie met een park & ​​​ride-service om een ​​aantrekkelijkere verbinding via het openbaar vervoer in de Lütschinen-valleien aan te bieden. Deze investering maakt het mogelijk om de lokale mobiliteit van de weg naar het spoor te verschuiven en de wegen in de Lütschinen-valleien te ontlasten van auto- en vrachtwagenverkeer.

Om bezoekers die normaal met de auto komen te vervoeren, wordt de Park & ​​Ride gebouwd bij de geplande halte Matten met een directe aansluiting op de snelweg A8. De Berner Oberland-spoorlijn brengt de gasten vervolgens naar de excursiebestemmingen van de Lütschinen-valleien.

In het kader van het STEP ES 2035-programma

De halte Matten maakt deel uit van het STEP ES 2035-programma van de Zwitserse overheid dat tot doel heeft het Zwitserse spoorwegnet uit te breiden en de dienstverlening te verbeteren. Om de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer verder te verbeteren, wordt de bestaande lijndienst van de Berner Oberlandbahn ook aangevuld met extra treinen.

De zes nieuwe treinstellen vormen een aanvulling op het rollend materieel dat momenteel op de Berner Oberlandbahn wordt gebruikt.

De nieuwe treinstellen zullen naar verwachting vanaf de winter 2025/2026 in gebruik zijn. Ze zullen elk 140 zitplaatsen hebben, goed voor 280 zitplaatsen in dubbele tractie. De treinen krijgen multifunctionele compartimenten voor ski’s, snowboards, fietsen of kinderwagens en de brede ingangen met lage vloer zorgen voor een snelle in- en uitstap.

Zodra de eenheden zijn geleverd, zal de Berner Oberland-Bahnen al het hoge-vloer rollend materieel buiten gebruik stellen of verkopen en zal het alleen nog eenheden met lage-vloer ingangen in gebruik hebben.

Auteur: Jos Sterk