FR NL

Zijn geïntegreerde terminals de toekomst? CFL Multimodal denkt van wel

Wat is een geïntegreerde terminal en welke rol kan deze spelen bij het aantrekken van meer vracht naar het spoor?

Voor Eric Lambert, senior business development manager bij CFL Multimodal, is dit concept de sleutel tot het ontwikkelen van een uniforme en foutloze toeleveringsketen en het bevorderen van een modale verschuiving naar groenere transportvormen zoals het spoor.

Wat is een geïntegreerde terminal?

Voor Lambert is dit een terminal die goed geplaatst is in het midden van een logistiek gebied, of die dienst doet als een hub tussen industriële gebieden, waar interactie bestaat tussen de verschillende elementen van de supply chain”. Hij benadrukt dat er al enkele van deze terminals bestaan, bijvoorbeeld in Dourges, Frankrijk, of in Verona, Italië. In sommige gevallen liggen een terminal en een logistiek distributiecentrum naast elkaar zonder enige interactie en dat is heel wat anders dan een volledig geïntegreerde terminal.

Daarnaast klaagt Lambert het gebrek aan dergelijke terminals in heel Europa aan. “Er is een gebrek aan geïntegreerde logistieke centra in verschillende regio’s van Europa. Verschillende onderzoeken die in het kader van het Interreg-project REIF werden opgestart, hebben de behoefte aan dit type logistiek centrum in bijvoorbeeld Midden-Europa aangetoond.

Samenwerking is noodzakelijk

Wat de Baltische staten betreft, vermeldt hij dat Litouwen de doorgangspoort is voor alle Baltische staten waarbij het wegvervoer 13 procent van het BBP vertegenwoordigt. “De overdraagbare markt van weg naar spoor heeft een groot potentieel en de transitie moet gebeuren in samenwerking met de wegvervoerbedrijven”, benadrukt hij. Het is begrijpelijk dat het benutten van de kennis en ervaring van een volledig functionele spoor-wegterminal als Bettembourg-Dudelange ook aan dit proces kan bijdragen.

Dus hoe kan een terminal volledige integratie bereiken?

Uit zijn ervaring benadrukt Lambert dat dit alleen in meerdere fasen kan gebeuren. Voor de terminal van Bettembourg-Dudelange gebeurde de volledige integratie in drie stappen. “De oude spoor-wegterminal dateert uit 1979 en de integratie van de andere elementen van de serviceketen gebeurde via drie elementen: ten eerste was het definiëren en implementeren van een robuuste externe groeistrategie van cruciaal belang. Ten tweede was het afstemmen op de ontwikkelingsplannen van de staat minstens even belangrijk, en ten slotte was het een gamechanger om te voldoen aan de behoeften en flexibiliteit van de klant.

Auteur: Jos Sterk