FR NL

Siemens Mobility heeft eerste bestelling ontvangen voor een vloot van waterstof aangedreven treinen

Siemens AG

De fabrikant heeft meer bepaald een contract binnengehaald van Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) voor zeven tweedelige Mireo Plus H-treinen. Deze zullen rijden op het Heidekrautbahn-netwerk (RB27) in de metropoolregio Berlijn-Brandenburg.

Het contract omvat ook tien jaar onderhouds-, service- en reparatieactiviteiten, met een optie voor continue verdere ontwikkeling en aanpassing.

Mogen we u voorstellen: de Mireo Plus H

De Mireo Plus H is een waterstoftrein van de tweede generatie met een waterstofaangedreven tractiesysteem met 1,7 MW tractievermogen, die een acceleratie tot 1,1 m/s2 biedt en een topsnelheid van 160 km per uur.

Met zijn zelfdragende, gelaste en integrale lichtgewicht aluminium ontwerp kan hij in slechts 15 minuten worden bijgetankt, waarbij de energie-efficiënte componenten en elektrisch systeembeheer helpen de emissies te verminderen. Dit met een lager brandstofverbruik.

Proefproject

De introductie van door waterstof aangedreven treinen op de Heidekrautbahn maakt deel uit van een gezamenlijk proefproject dat wordt gefinancierd door de federale overheid en de deelstaten Berlijn en Brandenburg.

Het doel is om een ​​regionale, duurzame waterstofinfrastructuur op te zetten, inclusief een hybride elektriciteitscentrale en een tankinstallatie.

CO₂-uitstoot gaat fors naar omlaag

Alle treinactiviteiten op de RB27-lijn worden volledig op groene stroom uitgevoerd en door over te stappen van diesel op waterstof wordt de jaarlijkse CO₂-uitstoot met ongeveer drie miljoen kilo verminderd.

Detlef Bröcker, CEO van Niederbarnimer Eisenbahn (NEB), zei:

“De zeer innovatieve treinen op waterstof zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook moderne apparatuur en functies die zijn afgestemd op de behoeften van onze passagiers. Bovendien zal de directe betrokkenheid van de fabrikant bij het onderhoud van de treinen zorgen voor een hoog niveau van veiligheid met betrekking tot de beschikbaarheid van treinen. Door een technologisch en ecologisch verbeterde spoorlijn te exploiteren, willen we de energie- en transporttransitie actief ondersteunen en het lokale openbaar vervoer voor woon-werkverkeer en toerisme aantrekkelijker maken.”

Oplevering in de herfst van 2024

De waterstofvloot zal in het najaar van 2024 worden opgeleverd, waarna de treinen in december in gebruik worden genomen.

Hoewel dit de eerste bestelling is die Siemens Mobility heeft gekregen voor zijn waterstoftreinen, tekende het dit voorjaar wel een leasecontract met Bayerische Regiobahn (BRB) voor een tweedelige waterstoftrein.

Geen van deze voertuigen zal echter de eerste in zijn soort zijn die in Duitsland zal rijden, aangezien de Coradia iLint-trein van Alstom in september 2018 voor het eerst in het land in gebruik werd genomen.

Auteur: Jos Sterk