FR NL

Alstom zet met de Coradia iLint in op een meer duurzame manier van spoortransport

2020, Wikimedia Commons

De Coradia iLint is de eerste passagierstrein ter wereld die rijdt op een waterstofbrandstofcel die elektrische energie opwekt voor de aandrijving.

Deze volledig emissievrije trein is stil en stoot alleen waterdamp en condensatie uit. De Coradia iLint beschikt over verschillende innovaties: schone energieomzetting, flexibele energieopslag in batterijen en intelligent beheer van aandrijfkracht en beschikbare energie.

Duurzaamheid in combinatie met hoge prestaties

De Coradia iLint is speciaal ontwikkeld voor gebruik op niet-geëlektrificeerde lijnen en maakt schone, duurzame treinexploitatie mogelijk met behoud van hoge prestaties. Op het netwerk van evb rijdt de trein met snelheden van 80 tot 120 kilometer per uur, met een maximumsnelheid van 140.

De iLint is ontworpen door Alstom-teams in Salzgitter (Duitsland), het expertisecentrum voor regionale treinen, en in Tarbes (Frankrijk), het expertisecentrum voor tractiesystemen.

Steun van de Duitse regering

Het project geniet de steun van de Duitse regering en de ontwikkeling van de Coradia iLint werd gefinancierd in het kader van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie (NIP) van de Duitse regering.

De Coradia iLint is genomineerd voor de Duitse Award voor Duurzaamheid (Deutscher Nachaltigkeitspreis) 2022. Deze Award is een erkenning voor technische en sociale oplossingen die bijzonder effectief zijn in het stimuleren van de transformatie naar duurzame producten, productie, consumptie of levensstijl in lijn met de 2030-agenda van de Verenigde Naties.

Auteur: Jos Sterk