FR NL
NMBS trein

NMBS implementeert nieuw locatiesysteem via Bluetooth

NMBS trein 2019, Flickr.com/Nelso Silva

HID Global, een bedrijf gespecialiseerd in RFID-tracking- en identiteitsoplossingen, heeft onlangs aangekondigd dat de NMBS met succes een realtime locatieserviceplatform heeft geïmplementeerd met BEEK’s Bluetooth Low-Energy (BLE) bakens om de locatie van treinen nauwkeurig te volgen en ervoor te zorgen dat ze op tijd vertrekken.

HID, een acroniem voor Hughes Identification Devices, werd opgericht in 1991, oorspronkelijk als een dochteronderneming van Hughes Aircraft. HID werd in 2000 overgenomen door het Zweedse conglomeraat Assa Abloy AB en is nu een dochter van de groep die meer dan 190 merken zoals Yale in portefeuille heeft.

Locatie van treinen nauwkeurig vaststellen

Bluetooth, een welbekende en betrouwbare technologie, is niet alleen bedoeld voor koptelefoons of andere consumententoepassingen. Deze technologie is ook bruikbaar voor locatiebepaling met een veel grotere nauwkeurigheid dan GPS.

De dekking van mobiel en gps is op veel delen van een spoorwegnetwerk beperkt, bijvoorbeeld in tunnels. In dit geval kan de GPS-positie van de trein tot tien kilometer afwijken van de werkelijke positie, wat valse informatie oplevert die mogelijk het hele digitale veiligheidscontroleproces vertraagt.

Handmatig bijstellen

Vooral Waze gebruikt HID-bakentechnologie om zeer betrouwbare navigatiegegevens te verstrekken aan automobilisten die tunnels inrijden, waar GPS-signalen meestal worden verstoord. Er zijn momenteel bakens geïnstalleerd in tunnels in acht steden, waaronder Antwerpen en Chicago. Tot tevredenheid van de gebruikers er van.

Bij de NMBS werkten treinagenten tot dusver handmatig de GPS-positie bij op hun mobiele toestellen.

“Dit was een tijdelijke oplossing waarvan we wisten dat deze niet volstond voor het afronden van ons digitale proces. Dus gingen we op zoek naar een oplossing die niet afhankelijk was van het verbeteren van het mobiele netwerk, maar toch onder onze controle stond. Toen kwamen we op het idee om HID-tags te gebruiken om een ​​specifieke identifier door te geven”, vertelt Nathan Willekens, projectleider innovatie bij de NMBS.

Het Real-Time Location Services (RTLS)-platform van HID Global en de BLE-bakens van BEEK hebben voorrang op een GPS-signaal en maken zo een grotere nauwkeurigheid mogelijk. Gateways pikken Bluetooth-signalen op en vertalen deze naar Wi-Fi of WLAN.

Diverse diensten

Bluetooth-bakens kunnen op afstand worden beheerd en de status van hun batterij kan worden gecontroleerd. Beacons worden op afstand beheerd door een cloudgebaseerde SaaS-console, genaamd HID BluZone.

Volledig compatibel met Apple iBeacon en Google Eddystone, kunnen BEEK’s worden gebruikt voor elke standaardtoepassing om een ​​reeks passagiersgerichte diensten aan te bieden, zoals het gidsen van visueel gehandicapte passagiers naar het juiste perron om hun trein te nemen of mensen naar een bepaalde positie te leiden op een perron als ze een zitplaatsreservering hebben in een specifieke wagon.

“Bovendien kunnen de NMBS of externe partnerbedrijven informatie, promoties of kortingen aanbieden op basis van de locatie van een persoon in een station”, zegt Richard Aufreiter, VP productmarketing, Identification Technologies bij HID Global.

De bakens zijn snel te installeren en verbruiken weinig energie, wat ze ook nog eens kostenbesparend maakt. Informatie over de locatie kan ook snel worden verzonden omdat koppelen niet vereist is en de bakens een unieke ID hebben.

Het is de bedoeling dat het systeem in minstens tien extra stations in heel België zal worden ingezet.

Auteur: Jos Sterk