FR NL

15 eigenaars van treinwagons vormen consortium voor 1,17 miljoen euro EU-financiering

2022, Wikipedia

15 Europese eigenaars van treinwagons verenigen zich in een consortium om in aanmerking te komen voor 1,17 miljoen euro aan EU-financiering. De financiering is nodig om de wagons geluidsvriendelijker (lees: stiller) te maken, wat een dure upgrade mag worden genoemd. Het consortium heet VERS en komt op maandag 19 september in actie.

Het vormen van een consortium is met name noodzakelijk voor kleinere eigenaars van treinwagons, aangezien het alleen mogelijk is om voor 2.000 wagons of meer fondsen aan te vragen uit het programma “Connecting Europe Facility (CEF)”. Samen zijn de deelnemers aan het consortium goed voor 3.500 wagons.

Geluidsreducerende maatregelen

Op 19 september bevestigden de 15 bedrijven definitief hun deelname aan het VERS-consortium. De meeste bedrijven komen uit Oost-Europa, maar de lijst bevat ook Duitse bedrijven als Transwaggon en VTG Rail Europe.

De deelnemende bedrijven zijn van plan om toekomstgericht te investeren in hun vloot treinwagons. Geluidsreductie is een van de doelstellingen die hoog op de agenda staat.

Om het geluid te verminderen, kunnen wagenhouders de gietijzeren remmen vervangen door composiet remblokken. Deze ruwen de wielen veel minder op dan de conventionele remmen.

CEF-programma

Het CEF-programma loopt tot eind 2026. In het vorige CEF-programma heeft VERS ook succesvol fondsen geworven via een consortium. Inmiddels is er ruim 2,5 miljoen euro verdeeld onder acht van de deelnemende bedrijven.

De volledige lijst van bedrijven die het nieuwe consortium hebben gevormd, is de volgende:

Cargo Wagon

Danucem Wien

GATX Rail Austria

INA – Industrija nafte

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.

NH-TRANS SE

PETROLSPED Kft

Pultrans

sbs wagon sro

sbs wagon rail sro

SBS Cargo Praha sro

SLOVNAFT

TransPlus (Slovensko) sro

TRANSWAGGON GmbH

VTG RAIL EUROPE GmbH

Auteur: Jos Sterk