FR NL

Škoda heeft op InnoTrans nieuwe 36T tram-trein voorgesteld

2012, Wikimedia Commons

Škoda heeft onder grote belangstelling op InnoTrans de nieuwe 36T tram-trein voorgesteld die aan RNV wordt geleverd.

Didier Pfleger, CEO van Škoda Group, sprak eerst de bezoekers van het evenement toe.

Rijden in en tussen drie steden

Deze tram-trein zal rijden in drie Duitse steden: Heidelberg, Mannheim en Ludwigshafen am Rhein. Maar daar stopt het niet mee, de tram-trein zal ook tussen deze steden te rijden. Dit aspect maakte dit project uitdagend en complex voor Škoda, zei hij, en voegde eraan toe: “Het is een nieuw product waar we erg trots op zijn”.

Het voertuig dat op InnoTrans te zien was, is een prototype. De heer Pfleger zei dat Škoda het eerste voertuig in 2023 aan RNV zou leveren.

Daarna nam Martin in der Beek, CTO van RNV, het woord. Hij drong aan op snelheid wat betreft de levering en zei dat hij hoopte dat Škoda de eerste eenheid tegen het einde van dit jaar zou kunnen leveren.

Vanwege het consultatieproces zijn er enkele projectvertragingen geweest, waardoor de planning van RNV nu erg strak is. Hoe meer tijd er verstreek, zei In der Beek, hoe moeilijker het werd om de bestaande tramvloot in stand te houden.

Ook twee deelstaten zijn betrokken partij

Zijn visie voor de regio Rhein-Neckar, die niet alleen drie Duitse steden omvat, maar ook twee deelstaten – Baden-Württemberg en Rijnland-Palts, komt neer op een nieuwe spoorinfrastructuur om meer mensen met het openbaar vervoer te laten reizen. En daarvoor was een grote, betrouwbare pool van nieuwe trams nodig, zei hij.

Dit is wat de 36T moet leveren. In der Beek merkte op dat deze tram geen standaardproduct is. Hoewel er nog andere tram-treinen zijn, is deze uniek omdat het een 1m-spoortram-treine, is.

De technische uniciteit van deze tram werd nogmaals benadrukt door de projectingenieur van Škoda, die zei dat Škoda elke schroef met RNV had besproken.

Auteur: Jos Sterk