FR NL

Alstom gaat NMBS-locomotieven voorzien van ETCS Level 2

Alstom-systemen in de treincabine. 2022, Alstom

Alstom gaat 120 HLE 18-locomotieven van de Belgische spoormaatschappij NMBS voorzien van ETCS Level 2 Baseline 3. Het contract daarvoor voorziet tevens in het onderhoud van het systeem voor een periode van tien jaar.

De levering moet nog deze maand op gang komen. Het hele proces van de aanpak van het rollend materieel zal naar verwachting drie jaar in beslag nemen. “Alstom is verheugd zijn samenwerking met de NMBS verder te zetten en hen te ondersteunen bij de digitalisering van haar rollend materieel”, aldus Bernard Belvaux, Managing Director van Alstom Benelux

Het ECTS-systeem van de locomotieven in kwestie zal worden uitgebreid om met het Belgisch treinbeïnvloedingssysteem TBL 1+ en het Franse KVB-systeem te kunnen rijden. Met ETCS Level 2 Baseline 3 krijgen de locomotieven onder meer geoptimaliseerde remcurves voor betere prestaties en meer comfort, zegt Alstom.

De Alstom-vestiging in Charleroi is verantwoordelijk voor de engineering van de signalisatiesystemen en de levering van de boordapparatuur. Ook het onderhoud zal hier worden uitgevoerd.

De jongste versie van het treinbesturings- en controlesysteem Level 2 is reeds toegepast door Alstom in Noorwegen en in Tsjechië. Ook in Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is de uitrol ervan op gang gekomen. In ons buurland gaat het daarbij om de ICE-treinen en de S-Bahn in de regio Stuttgart.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nick Augusteijn