FR NL
High-speed train speeds through a pink and blue neon-lit futuristic tunnel.

Op zoek naar 600 miljoen (H)euro voor treinen naar Parijs en Londen

SpoorPro schreef er al over in november vorig jaar. De oprichter van het glossy zakenblad Quote, Maarten van den Biggelaar, wil in 2028 beginnen met een hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam, Parijs en Londen, genaamd Heuro. “We willen gewoon lagere prijzen en meer mensen uit het vliegtuig en in de trein”, zei hij destijds tegen SpoorPro. In zijn ‘eigen’ Quote legt Van den Biggelaar uit dat hij €600 miljoen nodig heeft voor zijn plan. Hij is ervan overtuigd dat het hem gaat lukken om dit geld bij elkaar te krijgen.

Het kernteam achter Heurotrain bestaat uit drie mensen, waaronder Maarten van den Biggelaar en zijn zoon Roemer. Van den Biggelaar Senior is de oprichter van het glossy zakenblad Quote, dat hij in 2006 voor €22 miljoen verkocht. De hogesnelheidsplannen kwamen echter niet zomaar uit de lucht vallen. “Mijn vader was tien jaar geleden al in gesprek met de Franse spoorwegen SNCF om een nieuwe internationale maatschappij op te richten. De SNCF trok zich echter terug omdat ze nog in een samenwerkingsverband zaten met NS en hen niet wilden hinderen,” vertelde Roemer van den Biggelaar in november aan SpoorPro.

Het idee kwam weer boven toen vader en zoon eind 2022 met de trein van Milaan naar Florence reisden. Ze zaten in een hogesnelheidstrein van Italo, een particulier consortium dat in 2012 is opgericht om het monopolie van TrenItalia te doorbreken. De trein bracht hen van Milaan naar Rome in minder dan drie uur, over een afstand van bijna 600 kilometer. Ze waren ook verbaasd over de prijzen die Italo aan passagiers vroeg: tussen de €30 en €50 per kaartje.

Die prijzen lagen tien jaar eerder nog 45 procent hoger. Ondertussen was het aantal vluchten tussen de twee steden met 66 procent gedaald, terwijl het aantal passagiers voor treinen tussen de twee steden met 220 procent was gestegen. De Van den Biggelaars dachten dat dit ook elders in Europa zou kunnen gebeuren. “Er gaan nog steeds 55 vluchten van Amsterdam naar Londen en terug, wat ik erg veel vind,” zei Maarten van den Biggelaar. “En dat terwijl er een hele mooie tunnel ligt met een hogesnelheidslijn. Persoonlijk vind ik reizen met de trein tien keer fijner dan met het vliegtuig.”

En dus begonnen de twee te brainstormen, wat resulteerde in de oprichting van Heurotrain, dat vorig jaar een melding indiende bij de Autoriteit Consument en Markt voor een vrij toegankelijke dienst tussen Amsterdam en Parijs, en Amsterdam en Londen. De naam Heuro is een creatieve samentrekking van hoge snelheid en Europa. Ze willen zestien keer per dag gaan vliegen tussen Amsterdam en de Franse hoofdstad, en vijftien keer tussen Amsterdam en Londen.

Voor deze start-up is natuurlijk een flink bedrag nodig. De Van den Biggelaars vertelden Quote dat het om niets minder dan €600 miljoen gaat. “Een half miljard voor de treinen, en €100 miljoen voor de exploitatiemaatschappij,” aldus Maarten van den Biggelaar. “Serieus geld, maar onze investeringsbanken, een in Zwitserland en een in New York, geloven dat we het bij elkaar kunnen krijgen. Dit project werkt alleen als je het groots aanpakt. Dat betekent dat het eigenlijk minder risicovol is en dat het rendement ook stabieler wordt als het slaagt.”

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie SpoorPro.nl.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com