FR NL
Gaudí's masterpiece is planned to be finished in 2026, the centenary of Gaudí's death

European Sleeper’s Amsterdam-Barcelona nachttrein stuit op Franse hindernissen

European Sleeper wil vanaf 2025 nachttreinen laten rijden tussen Amsterdam en Barcelona, maar ondervindt tegenwerking van de Franse spoorinfrastructuurbeheerder. Medeoprichter Elmer van Buuren onthulde dit aan BNR. Verwacht wordt dat onder andere de verouderde infrastructuur een uitdaging zal vormen voor de dienst.

European Sleeper, dat eerder dit jaar zijn verbinding met Berlijn helemaal naar Praag verlengde, richt zijn aandacht nu op het zuiden en wil een nachttreinroute naar Barcelona opzetten. Om dit te bereiken kan de spoorwegmaatschappij Frankrijk letterlijk en figuurlijk niet omzeilen. De Franse spoorinfrastructuurbeheerder staat hun plannen echter in de weg, aldus medeoprichter Van Buuren in gesprek met BNN. Hoewel de ondernemer het bedrijf niet direct bij naam noemde, doelt hij waarschijnlijk op SNCF Réseau.

Het blijkt moeilijk om een plekje in de dienstregeling te bemachtigen vanwege groot onderhoud aan het Franse spoornetwerk na jaren van verwaarlozing. “Dergelijke werkzaamheden worden voornamelijk ’s nachts uitgevoerd. En wij rijden nachttreinen. Er is dus een botsing van prioriteiten”, legt Van Buuren uit.

“Het opstellen van een planning, inclusief de planning van de werkzaamheden, begint twee jaar van tevoren. En we zijn al geruime tijd met ze in gesprek. Maar in wezen zeggen ze: we hebben helemaal geen rekening met jullie gehouden. Het is een beetje lastig dat jullie nu mee willen doen, terwijl wij ons liever ’s nachts concentreren op het werken aan het spoor.”

Uitdagingen voor nieuwe bedrijven

Daarnaast helpt het voor European Sleeper niet om een relatief nieuwe speler op de Europese markt te zijn. “Elke keer als we een land betreden, hebben ze wat tijd nodig om te wennen aan het feit dat er een nieuwe speler is. Dat is de fase waarin we ons nu bevinden,” merkte Van Buuren op. Hij gelooft niet dat de Fransen een specifiek probleem hebben met Nederlandse bedrijven. “Ik denk dat ze gewoon gewend zijn om dingen op een bepaalde manier te doen.”

Van Buuren blijft optimistisch en wijst op de Europese regelgeving die voorschrijft dat er ruimte op het spoor moet komen als European Sleeper een belang en een geschikt product heeft.

Verbintenis op lange termijn

Daarnaast vormt de beschikbaarheid van rollend materieel een andere uitdaging: “Naast planning hebben we ook treinen nodig, dus we hebben te maken met verschillende componenten, en daar gaan we gewoon mee door.” Al deze factoren kunnen het moeilijk maken om de doelstelling van 2025 te halen. “Het zou zelfs 2026 kunnen worden. Maar we moeten geduld hebben. Als je treinen wilt organiseren, heb je dat geduld nodig.”

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie SpoorPro.nl.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com