FR NL

Nieuw openbaredienstencontract geeft De Lijn meer autonomie

Flickr

Met het afsluiten van een nieuw openbaredienstencontract (odc) maken Vlaams minister Lydia Peeters en De Lijn hun gedeelde ambitie kenbaar om de reiziger centraal te zetten in het mobiliteitsbeleid. Daarnaast ligt er in het openbardienstencontract ook een grote klemtoon op duurzaamheid en efficiëntie.

De Lijn krijgt meer autonomie inzake tarifering en aanbod en kan zo snel, efficiënt en flexibel inspelen op nieuwe tendensen. De Lijn krijgt in het nieuwe dienstencontract ook een nieuwe rol toebedeeld, die van beheerder van het vervoersysteem. De vergroening krijgt een extra boost door wat meer buskilometers  naar de exploitanten te verschuiven.

Odc is goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft het nieuwe openbaredienstencontract voor De Lijn goedgekeurd. Dat document vormt tussen 2023 en 2027 het stabiele kader voor de werking van de Vlaamse Vervoermaatschappij. De komende jaren wil De Lijn grote stappen vooruit zetten op vlak van klantvriendelijkheid, duurzaamheid en efficiëntie.

Een jaarlijks extra investeringsbedrag

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Met dit openbaredienstencontract gaat De Lijn een nieuw tijdperk in. Via de focus op een interne transitie gaat ze een grote sprong vooruit maken richting een nog klantgerichtere dienstverlening. We geven De Lijn extra tools om te evolueren naar een meer efficiënte organisatie, denk maar aan de gekaderde flexibiliteit in tarifering en aanbod. We voorzien voor de looptijd van dit odc een jaarlijks extra investeringsbedrag van 120 miljoen euro (t.o.v. de vroegere vaste engagementen). Hiermee kan De Lijn enerzijds de noodzakelijke investeringen doen in de onderhoudsachterstand van haar sporen en tractienet, en haar vloot vergroenen. Daarenboven wordt door het extra kilometers richting de exploitanten te verschuiven een boost gegeven aan de totale vergroening van de busvloot. Tegen 2025 zal op die manier de uitstoot door haar vloot van fijn stof dalen met 71% en de CO2 met 29% (t.o.v. 2021).”

Auteur: Jos Sterk