FR NL
Station Beekkant Brussel

Luchtkwaliteit in Brusselse metrostations beter dan in Parijs

Het is een beetje appels met peren vergelijken, geeft MIVB toe. 2014, Ingolf / Wikimedia Commons

De luchtkwaliteit in de Brusselse metro is in orde en zit tot 10 keer onder de norm die is vooropgesteld. Dat zegt de MIVB. Volgens de vervoerder ligt het zowel aan de infrastructuur als het rollend materieel.

Om de twee jaar controleert de MIVB de luchtkwaliteit in haar metrostations. Bij de controles worden steeds de vooropgestelde normen voor de eigen werknemers gehanteerd, omdat die in tegenstelling tot de reizigers heel veel tijd doorbrengen in de metro. De luchtkwaliteit blijkt uitstekend. Volgens de MIVB ligt dat zowel aan de infrastructuur als het rollend materieel. “Voor wat rollend materiaal betreft: wij rijden op metalen wielen op sporen en niet op rubber banden zoals in Parijs. De wrijving van de banden zorgt voor meer fijnstof, terwijl metaal op metaal nauwelijks wrijving heeft”, zegt woordvoerder Guy Sablon. “Bovendien hebben onze metro’s elektrische remmen, wat ook voor minder stof zorgt.”

Parijs

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen de metrostations in de Franse hoofdstad een vijfvoudige overschrijding van de normen met betrekking tot fijne deeltjesvervuiling. In vergelijking met de metrostations in Parijs scoort Brussel veel beter. Maar volgens de MIVB is dat eigenlijk appelen met peren vergelijken, gezien de ouderdom van de Parijse metro. De infrastructuur van de MIVB is jonger (van 1976) en ook iets ruimer dan bijvoorbeeld de meer dan 100-jarige Parijse metro. Het gegeven dat het materieel in Brussel eveneens recenter is, heeft ook een positieve invloed. De metro in Brussel rijdt tenslotte voor een groot stuk bovengronds wat voor meer natuurlijke ventilatie en verse lucht zorgt. “Dat alles zorgt voor een betere luchtkwaliteit dan bijvoorbeeld in Parijs”, zegt Sablon.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals