FR NL
Benelux Intercity

Verdubbeling van intercitytreinen tussen België en Nederland tegen 2025

Een Benelux Intercity-trein gezien op Rotterdam Centraal 2009, Albert Koch / Flickr

Vanaf eind volgend jaar zullen er dagelijks dubbel zoveel intercitytreinen rijden tussen Brussel en Nederland: 32 in plaats van 16. Er zullen ook nieuwe en snellere treinen worden ingezet. Dat melden de spoorwegmaatschappijen NS en NMBS.

Wie nu de intercitytrein tussen Brussel en Amsterdam neemt, doet daar zo’n 2 uur en 45 minuten over. Die reistijd wordt tegen eind 2024 ingekort tot zo’n 2 uur.  Dat komt doordat er tegen dan nieuwe, snellere treinen zullen rijden die de reistijd moeten inkorten.

Snellere treinen

Die nieuwe treinen kunnen tot 200 km per uur rijden over de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam. Dat is sneller dan de Beneluxtreinen die maximaal 160 km per uur mogen rijden op de hogesnelheidslijnen. De nieuwe treinverbinding zal ook minder tussenstops maken. Er wordt niet meer gestopt in de stations Breda, Noorderkempen, Mechelen en Brussels Airport-Zaventem.

Alternatief

Deze nieuwe verbinding komt bovenop een intercityverbinding tussen Brussel-Zuid en Rotterdam, die ook 16 keer per dag zal rijden. Deze trein zal wel nog halt houden in de stations Breda, Noorderkempen, Mechelen en Brussels Airport-Zaventem.

20 nieuwe treinen

De NS heeft vier jaar geleden al 20 nieuwe treinen besteld bij de Franse fabrikant Alstom die geschikt zijn om in België te rijden. Die treinen, Intercity Nieuwe Generatie genoemd, worden dus tegen 2025 geleverd. Het project moet alvast voor een alternatief voor Thalys zorgen, dat al hogesnelheidstreinen inzet tussen Brussel-Zuid en Amsterdam Centraal.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals