FR NL

Duitsland zoekt opvolger voor regionaal treinbiljet van negen euro

The "Brockenbahn", a Steamtrain, is climbing to the Top of the Brocken-Mountain

Het maandkaartje voor negen euro was deze zomer in Duitsland een enorm succes. Maar het naderende einde van de zomer leidt tot het zoeken naar een analoge formule die een verlengstuk kunnen geven aan dit succes.

Ter herinnering: van begin juni tot eind augustus kunnen Duitsers en buitenlanders in heel Duitsland regionale bussen en treinen gebruiken met een eenvoudig kaartje van € 9 dat een maand geldig is. Hoofdspoorlijnen vielen buiten de formule, aangezien dit segment in Duitsland niet wordt gesubsidieerd.

38 miljoen keer verkocht

Volgens de Vereniging van Duitse Transportbedrijven is het ticket van negen euro 38 miljoen keer verkocht sinds het eind mei in de verkoop ging. Van juni tot eind augustus is het kaartje te gebruiken op alle streek- en streekvervoerbussen en treinen voor negen euro per maand.

Het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) kondigde op 5 augustus een toename aan van het gebruik van stedelijk en regionaal interstedelijk openbaar vervoer met 46% in het tweede kwartaal.

De landelijke speciale actie was bedoeld om miljoenen passagiers een steuntje in de rug te geven te midden van een energiecrisis. De evaluatie van deze maatregel is nu volop aan de gang. Veel Länder zouden graag zien dat de maatregel wordt verlengd, maar dit brengt uiteraard bepaalde financiële uitdagingen met zich mee.

Het probleem van de financiering

Voor de lancering was dit speciale ticket van negen euro het onderwerp van heel wat controverse. De federale staat moest met name 2,5 miljard euro aan compensatie verstrekken voor het verlies aan inkomsten en ter vergoeding van de extra kosten die regionale en lokale vervoerders moesten dragen. Die kosten zijn ten laste van de deelstaten en van groepen gemeenten in Duitsland.

Iets meer dan drie weken voor het verstrijken van de formule is daarom een ​​debat begonnen tussen de federale staat en de deelstaten over de wijze van financiering van een mogelijke opvolger van dit vervoerbewijs. Sommige Länder dringen erop aan dat de deelstaat alleen de kosten van deze verlenging draagt, terwijl andere bereid zijn om gedeeltelijk in de financiering te participeren.

De kwestie van een opvolger van deze succesvolle formule is dus nog lang niet opgelost.

Wie profiteert van het negen euro ticket?

De discussie gaat ook over het nut van deze actie. Het kaartje van negen euro, in het leven geroepen om de energierekening te verzachten, lijkt niet het einde van het autoverkeer te hebben betekend.

Hoewel de wetenschappelijke evaluatie nog niet afgerond is, tonen de eerste gegevens aan dat het speciale ticket wel degelijk een effect heeft gehad op het volume van de gebruikers van het openbaar vervoer, maar dat het niet alle verwachtingen en doelstellingen heeft ingelost en bereikt die men ervan verwachtte.

Volgens Schiene.de, die de Autoriteit Persoonsgegevens citeert, zou de Beierse minister Bernreiter hebben gevraagd om voortzetting van de verlaging van de brandstofprijs aan de pomp, omdat juist de plattelandsbewoners weinig of helemaal niet profiteren van het kaartje voor negen euro.

De Groenen zouden van hun kant twee voorstellen hebben ingediend ter vervanging van het ticket van 9 euro: een regionaal ticket voor 29 euro en een ticket dat in heel Duitsland geldig is voor 49 euro per maand. Beide zouden nog steeds alleen geldig zijn voor lokaal en regionaal vervoer. Hun financiering zou echter worden opgeschort in afwachting van een belastinghervorming op bedrijfswagens, een onderwerp dat  aanleiding geeft tot discussie tussen de partners van de regerende coalitie.

Auteur: Jos Sterk