FR NL

Transport for London test nieuwe koelpaneeloplossing om temperatuur in metrostations te verlagen

Transport for London (TfL) test een koelpaneeloplossing om de platform- en tunneltemperaturen bij diepliggende metrostations te verlagen.

Het nieuwe systeem wordt getest op een ongebruikt platform op het station van Holborn om de omgevingsluchttemperatuur te verlagen.

Stijgende temperaturen

Deze oplossing speelt in op de recente hittegolf in het VK en bereidt zich ook voor op het potentieel van stijgende temperaturen wanneer de servicefrequentie op de Piccadilly-lijn vanaf medio 2027 toeneemt. Deze capaciteitsuitbreiding wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe vloot treinen, die vanaf 2025 geleidelijk in dienst zullen komen.

Buiskoeling

Het koelpaneel werkt door koud water rond leidingen te laten circuleren in een gebogen metalen structuur om de leidingen te koelen

Na deze proef wil TfL de panelen installeren op vijf stations op de Piccadilly-lijn. Als de financiering beschikbaar is, zal TfL ook onderzoeken of het systeem in de toekomst op andere diepe buislijnen kan worden geïmplementeerd.

Gefinancierd met overheidssteun

De nieuwe koelpanelen circuleren koud water rond een gebogen metalen structuur. Het systeem circuleert en koelt vervolgens de omringende lucht met behulp van een industriële ventilator.

Deze oplossing zal naar verwachting aanzienlijk beter presteren dan de bestaande luchtbehandelingsunits van het netwerk. In recente tests op een prototype in een laboratoriumomgeving verlaagde het paneel de omgevingsluchttemperatuur met 10-15 graden.

Bovendien zouden de nieuwe panelen, in vergelijking met de bestaande technologie, de operationele en onderhoudskosten kunnen halveren.

De convectiekoelingsoplossing is ontworpen door TfL en ontwikkeld door SRC Infrastructure. Het project werd voor 70 procent gefinancierd door het Department for Transport and Innovate UK als onderdeel van het TIES Living Lab-programma van de regering.

Auteur: Jos Sterk