FR NL

NMBS wil prijzen van treintickets met 10 procent optrekken

2014, Flickr

De energiecrisis laat ook de spoorwegsector niet onberoerd. De NMBS wil de prijs van en treinticket met 10 procent verhogen om de stijgende energieprijzen te compenseren.

De raad van bestuur heeft dat voorstel van de directie (nog) niet goedgekeurd, zo schrijft De Tijd.

De elektriciteit is fors duurder geworden

De fors gestegen energieprijzen zetten de resultaten van de financieel noodlijdende spoorwegmaatschappij nog meer onder druk. De energiefactuur (elektriciteit, gas en olie) van de NMBS zal dit jaar naar verwachting 100 miljoen euro hoger liggen dan in 2020, zo zegt het bedrijf.

Daarbij is belangrijk om te vermelden dat ongeveer 90 procent van de treinen op stroom rijdt. Het grootste deel van de energiekosten gaat dan ook naar elektriciteit, die de NMBS via spoornetbeheerder Infrabel aankoopt. We hoeven u ongetwijfeld niet te vertellen dat die elektriciteit fors duurder is geworden.

Wat zegt de regering?

De NMBS verwacht steun van de overheid, maar zal het daarmee alleen waarschijnlijk niet redden. Daarom zou een treinkaartje vanaf 1 februari ongeveer tien procent duurder worden. Het wachten is nu tot het voorstel daartoe tot de raad van bestuur wordt goedgekeurd.

De vraag is echter of de regering de tariefverhoging zal goedkeuren. Een eerder voorstel daartoe in de zomer stuitte op een negatief advies.

Auteur: Jos Sterk