FR NL

De Lijn streeft naar meer fietsveiligheid bij tramsporen in Gent

1982, Wikimedia Commons

De verbetering van de fietsveiligheid ter hoogte van tramsporen is een prioritair aandachtspunt voor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en De Lijn.

Al geruime tijd is De Lijn dan ook bezig met het uitproberen en testen van nieuwe methodes en worden ook infrastructurele ingrepen uitgevoerd om de veiligheid voor de fietsers te verhogen.

Ernstige fietsongevallen in de Gentse binnenstad

“Zo hebben we recent in een eerste fase werken uitgevoerd aan een gedeelte van de sporen in de Kortrijksepoortstraat en in ​ de Nederkouter”, aldus minister Peeters. “Ook werd er gisteren in samenwerking met de Fietsersbond een opvulmiddel voor tramrails als fietsvalveiligheid uitgetest”, aldus minister Peeters.

Tramsporen en fietsveiligheid is geen evidente combinatie. Dat bleek de voorbije jaren meermaals uit ernstige fietsongevallen in de Gentse binnenstad. Ter hoogte van trambeddingen zijn er verschillende aspecten die fietsongevallen kunnen veroorzaken. De praktijk wijst uit dat het vaak gaat om een combinatie van factoren zoals de gladheid van de gebruikte materialen (metalen rails, wissels, …), de groeven van de rails en de beperkte stedelijke ruimte waardoor verkeersstromen noodgedwongen gecombineerd moeten worden.

Auteur: Jos Sterk