FR NL

Gent, de Reizigersbond en de Fietsersbond willen samen met De Lijn fietsongevallen aan tramsporen aanpakken

2007, Wikimedia Commons

Vlaams minister Lydia Peeters vroeg naar aanleiding van een onderzoek van de UZ Gent om een dieper, meer doorgedreven onderzoek te doen naar mogelijke maatregelen om fietsongevallen aan de tramsporen aan te pakken.

“Verkeersveiligheid is prioriteit voor mij. De Lijn is hier de afgelopen maanden dan ook volop mee aan de slag gegaan, en kon hierbij rekenen op de hulp en kennis van diverse andere partijen, waaronder de stad Gent, de Reizigersbond en de Fietsersbond”, duidt minister Peeters.

Mirakeloplossing is niet bij de hand

Luc Desmedt, vzw Reizigersbond: “Het is voor alle weggebruikers belangrijk dat het fietsen nabij tramsporen veilig zou kunnen verlopen. In Gent verplaatsen duizenden weggebruikers zich dagelijks met de tram of met de fiets in dezelfde smalle straten.

Buitenlandse proeven bewijzen dat een mirakeloplossing die alle valpartijen van fietsers nabij tramsporen uitsluit, nog niet bestaat. Momenteel bestudeert De Lijn uiteenlopende fietsvalpreventietechnieken. Het doel: voorkomen dat fietsers die ongewild in de tramsporen terecht komen, zouden vallen en zich zouden verwonden”.

Fietsersbond Gent is tevreden

Yves De Bruyckere, Fietsersbond: “Fietsersbond Gent is blij met de recente inspanningen van De Lijn om de problematiek van fietsongevallen rondom tramsporen aan te pakken. De samenwerking en de professionaliteit rondom deze proefopstelling smaakt naar meer. We realiseren ons dat er zeer veel werk op de plank ligt om de Gentse tramsporen fietsvriendelijk te maken. Het door Vlaanderen gewenste STOP-principe is de gepaste richtlijn. Wij staan De Lijn graag met raad en daad bij in de verdere uitbouw van de langetermijnstrategie”.

​Infrastructurele aanpak

De staat van het wegdek tussen en naast de sporen speelt een belangrijke rol in het fietsveiliger maken van de weg. Door een structurele onderhouds- en investeringsachterstand uit het verleden zijn verschillende spoortracés in Gent ondertussen aan vernieuwing toe. De meeste tramvernieuwingsprojecten zitten vervat in een samenwerking met de Stad Gent en Farys in het kader van nutswerken en/of straatvernieuwing.

Auteur: Jos Sterk