FR NL

Eurostar wacht gevolgen van de inflatie af op de evolutie van het klantenbestand

2022, Wikimedia Commons, Ad Meskens

Het lijdt weinig twijfel dat de huidige inflatiegolf gekoppeld aan stijgende kosten gevolgen zullen hebben op het passagiersverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland. CEO Jacques Damas van Eurostar Group kan daarover nog geen bindende uitspraken doen, maar stak toch al een waarschuwende vinger omhoog.

Verhoogde inflatiedruk

“We kunnen nog niet redelijkerwijs voorspellen hoe zowel de zakelijke als de vrijetijdsmarkt zullen reageren op de verschillende structurele veranderingen op de markt zoals de energiecrisis en nieuwe gewoonten van thuiswerken”, zegt Damas. “Er bestaat grote onzekerheid over het vermogen van klanten om te betalen in de context van de huidige en verwachte druk op de kosten van levensonderhoud.”

Tegelijkertijd wordt Eurostar geconfronteerd met bijna £ 100 miljoen aan verhoogde inflatiedruk. Damas zegt dat dit probleem opnieuw acuter is in Groot-Brittannië, waar de toegangsprijzen op High Speed ​​1 tussen Londen en de Kanaaltunnel, die al drie tot vier keer duurder per km dan zijn dan die van de Franse branchegenoot, nu bijna drie keer zo snel stijgen.

Hoe de druk verlichten?

Damas zegt dat Eurostar en zijn collega-hogesnelheidspassagiersmaatschappij Southeastern onlangs aan infrastructuurbeheerder HS1 Ltd hebben voorgesteld een maatregel te nemen om de druk op de heffingen op korte termijn te verlichten met behulp van middelen die al in het systeem aanwezig zijn.

Er was geen bezwaar van de kant van de Britse regering, maar dreigingen met een proces door HS1-regulator Office of Rail and Road (ORR) hebben ertoe geleid dat dit initiatief is vastgelopen.

Minder treinen

Als gevolg hiervan kunnen Eurostar en Southeastern zich er alleen toe verbinden om volgend jaar en in 2025 minder treinen te laten rijden dan ze anders zouden hebben gedaan. Damas zegt dat dit bijzonder zorgwekkend is omdat de ORR nu begint met de periodieke evaluatie die de HS1-toegangstarieven voor de vijf jaar vanaf 2025 zal vaststellen.

“Eurostar is van mening dat, tenzij bij die herziening een ander standpunt wordt ingenomen over de balans tussen risico’s op korte en lange termijn en tenzij de kosten worden verlaagd, het bedrijf zich voor onbepaalde tijd moeten concentreren op die diensten die een vodoende hoog rendement opleveren. Wat een beperking van het aantal diensten inhoudt.”

Auteur: Jos Sterk