FR NL

De MIVB streeft naar meer verkeersveiligheid voor fietsers en steppers in Brussel

De gratis high-resolution foto van buitenshuis, meisje, rugzak, fiets, fiets, recreatie, vrouw, fietser, vervoer, voertuig, rijden, rijbaan, fiets, tiener, sportuitrusting, rugzak, wielersport, race, buiten, fietser, sport-, biking, panning, berlijn, tiener, weg fietsen, openluchtrecreatie, wielersport, wielrennen, wegfiets, duursporten, racefiets, wegwielrennen, duathlon, roadbiking , genomen met een NIKON D3100 03/16 2017 De foto genomen met 35.0mm, f/4.5s, 10/1000s, ISO 100 Het beeld is vrij van auteursrechten vrijgegeven onder Creative Commons CC0. U kunt downloaden, aanpassen, distribueren en gebruiken royalty-vrij voor alles wat je wilt, zelfs in commerciële toepassingen. Attribution is niet vereist. 2017, Pxhere

Er zijn almaar meer fietsers en steppers in de stad, zo stelt de MIVB vast. Deze stijging houdt extra risico’s in voor de verkeersveiligheid.

Ook al blijft het aantal ongevallen met een bus of een tram beperkt in Brussel, toch houdt de MIVB eraan haar duurzame mobiliteitspartners te sensibiliseren voor een beter samenleven met het openbaar vervoer. De openbaarvervoersmaatschappij geeft daarom de aftrap voor een campagne om waakzamer te zijn en de verkeersregels te respecteren voor meer veiligheid voor iedereen.

Van 55 naar 62 ongevallen

Het aantal ongevallen tussen een bus of een tram van de MIVB en een fiets, een step of andere vervoermiddel voor korte afstand ging van 55 in 2020 naar 62 in 2021. Een cijfer dat al bij al beperkt blijft als je weet dat 1.250 bussen en trams dagelijks de straten van Brussel doorkruisen en fietsers en steppers almaar talrijker zijn in de stad.

Toch is elk ongeval er eentje te veel, en kan het vooral mogelijk zware gevolgen hebben. Daarom lanceert de MIVB een sensibiliseringscampagne, om te herinneren aan het belang om de verkeersregels te respecteren en op te roepen tot waakzaamheid.

Sensibiliseren om beter samen te leven

Heel wat verkeersongevallen zouden kunnen worden vermeden met een betere kennis van de verkeersregels en ​ de eigenschappen van bussen en trams. Uitgaande van deze vaststelling lanceert de MIVB een bewustmakingscampagne voor fietsers en bestuurders van voertuigen voor micromobiliteit. Doel: elkaars ervaringen beter begrijpen en daaruit voortvloeiend een aanpassing van het gedrag.

In samenwerking met de fietsersverenigingen (https://mivb.prezly.com/fietsers-en-buschauffeurs-wisselen-van-rol-voor-meer-verkeersveiligheid) wisselden bestuurders en fietsers daarom eerder al van rol. MIVB-personeel nam plaats op een stalen ros om door de straten van Brussel te rijden en fietsers mochten van hun kant plaatsnemen achter het stuur van een bus op het oefenplein van de MIVB. Deze uitwisselingen waren zeer leerrijk en waren voor de MIVB een impuls om dergelijke initiatieven tot harmonieus samenleven verder te zetten.

“Een goede samenwerking moet gebaseerd zijn op wederzijds respect. Wachten, iemand laten voorgaan of een teken doen om de ander te bedanken, dat wordt altijd op prijs gesteld”, zegt Gaëtan Deckers, risk & safety manager bij de bus.

Auteur: Jos Sterk