FR NL

Spoorlijn 54 Mechelen – Sint-Niklaas niet langer in de gevarenzone?

Perrons van het station van Mechelen 2022, Wikimedia Commons

Vorig jaar al berichtte radioreflex.be het voornemen dat spoorlijn 54 Mechelen – Sint-Niklaas door Infrabel geschrapt zou worden omwille van besparingsmaatregelen opgelegd door de federale regering.

CEO van Infrabel Benoît Gilson benoemde 2 Vlaamse en 3 Waalse spoorlijnen. In de hierboven vermelde regio zou het dus gaan om de spoorlijn tussen Mechelen en Sint-Niklaas. Het scenario van die schrapping lijkt nu echter veraf te zijn. Spoorlijn 54 Mechelen – Sint-Niklaas zou zich niet langer in de gevarenzone bevinden.

Georges Gilkinet houdt het been stijf

Gilson werd vorige week vrijdag teruggefloten door federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De minister heeft een plan én geld voor nieuwe architectuur. Of zoals hij het vorige week stelde: ‘Dit is geen verhaal van dromers.’,

Dit meldde De Standaard op vrijdag 14 oktober 2022. De krant citeerde de minister: ‘Ik ga niet besparen op de mensen die met de treinen rijden of buiten in de kou werken aan de sporen.’ De minister is vast van plan om zich zich te houden aan de gedane beloftes.

Rail Roadmap

Het plan van de Belgische regering, genaamd Rail Roadmap, werd vorig jaar opgesteld en eind september goedgekeurd. Het plan beoogt het spoornet uit te rusten voor 740 meter lange treinen.

Bovendien zal België zich inspannen om de barrières voor grensoverschrijdend vervoer weg te nemen. Het belangrijkste doel is om het volume van het goederenvervoer per spoor in 2030 te verdubbelen.

Auteur: Jos Sterk