FR NL

MIVB roept op om extra waakzaam te zijn voor vallende blaren en gladde tramsporen

File:Prachtig nieuw blad van Cyclamen hederifolium tussen herfstbladeren van bomen 02.jpg2016, Wikimedia Commons, Dominicus Johannes Bergsma

Met de verminderde zichtbaarheid in de herfst en de vallende bladeren die voor gladde wegen en sporen zorgen, roept de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB op om extra alert te zijn in de buurt van tramsporen of bij een naderende bus.

Ook de eigen bestuurders van trams en bussen leggen extra waakzaamheid aan de dag.

Beperkte zichtbaarheid

De herfst is dé periode waarin de zichtbaarheid beperkt kan zijn.

Schemering, al dan niet in combinatie met regen en soms mist, maken het de MIVB-bestuurders extra moeilijk als andere weggebruikers plotse manoeuvres uithalen of oversteken zonder kijken.

Sporen heel glad bij regenval

Ook de vallende bladeren, die zich zoals tijdens het stormweer van vannacht ophopen op de sporen, zorgen voor extra moeilijkheden.

De wielen van de trams drukken de opgehoopte dode bladeren op de sporen namelijk samen. En dat zorgt voor een soort film, een brij die de sporen heel glad maakt, zeker bij regenval.

De tram heeft bijgevolg veel minder grip en het duurt langer voor hij stilstaat. Bovendien kan een trambestuurder onmogelijk uitwijken en moet algemeen genomen rekening houden met een lange remafstand.

Sensibiliseringsproces

Daarom sensibiliseert de MIVB niet alleen intern bij haar bestuurders, maar roept ze ook de andere weggebruikers op hier op te letten.

Dat betekent goed uitkijken bij het naderen van tramsporen en niet plots oversteken voor een aankomende bus.

Ook heldere kleding dragen of reflecterende elementen kunnen de zichtbaarheid van andere weggebruikers verbeteren in deze donkere dagen.

Auteur: Jos Sterk