FR NL

Werken aan het nieuwe station van Rixensart beginnen

Station Rixensart Gebouw 2021, Wikimedia Commons

In oktober start de NMBS met de bouw van het nieuwe stationsgebouw in Rixensart. Dit bevindt zich op de stationsesplanade, tegenover het busstation.

Het station van Rixensart verandert van dus van uitzicht. Het project omvat de bouw van een overkapping en een gebouw met wachtkamer en fietsenstalling.

Herstructurering stationsterrein loopt ten einde

Met de start van de werken aan het stationsgebouw komt stilaan een einde aan de grote herstructurering van het stationsterrein. Het project mikt er op om het station beter te verbinden met zijn directe omgeving en om een ​​functionele en vriendelijke openbare ruimte nabij het station te creëren.

In overleg met de gemeente start de NMBS met de bouw van een modern en functioneel gebouw dat beantwoordt aan de behoeften van reizigers die op zoek zijn naar comfort, bereikbaarheid en intermodaliteit. Het gebouw is zeer energiezuinig en zal de opvang van forenzen die met de trein naar het werk of naar school gaan duidelijk verbeteren.

Een luifel met een oppervlakte van 560 m²

De nieuwbouw krijgt een luifel met een oppervlakte van 560 m² waarin de wachtzaal, de verkoop- en informatiekanalen voor de passaigers, de toegangstrap naar de perrons en de technische lokalen zullen worden ondergebracht. Ook komt er een overdekte en beveiligde fietsenstalling met 104 plaatsen.

Oplevering is voorzien voor eind 2023

De oplevering van de werken is voorzien voor eind 2023. De werken mogen geen hinder veroorzaken voor het treinverkeer voor de reizigers. Tijdens de bouw wordt tijdelijke bewegwijzering aangebracht om de toegang tot de perrons te garanderen.

Ter herinnering: het station van Rixensart, gelegen op lijn 161 Schaarbeek-Namen, wordt bediend door S-treinen met in het bijzonder 2 treinen per uur naar Brussel en Ottignies.

In het station moet ook rekening worden gehouden met de grote infrastructuurwerken die Infrabel uitvoert voor de overgang van 2 naar 4 sporen

Auteur: Jos Sterk