FR NL

Toegankelijke stations worden verdubbeld

Station Charleroi-Zuid Perron.jpg 2021, Wikimedia Commons

De NMBS wil de komende 10 jaar het aantal autonoom toegankelijke stations verdubbelen, tot 176 in 2032. Het gaat om de stations waar 80 procent van de reizigers de trein neemt.

Concreet wil de federale regering tegen 2030 in totaal 176 van zijn 554 stations integraal toegankelijk te maken voor personen met een beperkte mobiliteit. Deze doelstelling maakt deel uit van het nieuwe beheerscontract, het Contract van Openbare Dienst 2023 – 2032. Volgens minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) beantwoorden eind vorig jaar 99 spoorwegstations aan de criteria voor autonome toegankelijkheid van de perrons, zo meldt Het Nieuwsblad.

55 stations

In totaal worden momenteel al 55 stations onder handen genomen wat betreft hun toegankelijkheid, goed voor een budget van 47 miljoen euro. Een van die stations is het station van Tienen. Daar worden de perrons vernieuwd en verhoogd. Er worden toegangshellingen aan de trappen geplaatst. Verder worden de perronluifels, schuilhuisjes, windschermen, geluidsinstallatie en verlichting vernieuwd. Er komt ook een nieuwe toegang. De parking wordt aangepast en er komt een nieuwe fietsstalling. Infrabel voert in het station Tienen ook stapsgewijs infrastructuurwerken uit, zoals de vernieuwing van sporen, bovenleiding en seininrichting.

Auteur: Matthias Vanheerentals