Minder agressie tegen MIVB-medewerkers, maar nog steeds 731 gevallen gemeld

MIVB tram in Brussel
MIVB tram in Brussel – @MIVB

Vorig jaar werden er 731 meldingen gedaan van gevallen van geweld of intimidatie van MIVB-medewerkers. Dat zijn er minder dan in voorgaande jaren, maar nog steeds te veel, meent het Brussels parlementslid  Aurelie Czekalski (MR) dat de cijfers op vroeg.

De cijfers worden bevestigd door MIVB. Het gaat om 731 meldingen van agressie in 2020, 621 meldingen hielden verband met verbale agressie. In 110 gevallen werd de MIVB-medewerker zelfs fysiek bedreigt door gebruikers van het openbaar vervoer. Ook waren er 880 gevallen van agressie tussen reizigers onderling.

Eens per drie dagen geweldpleging tegen MIVB-medewerker

Dat impliceert dat een MIVB-medewerker per drie dagen te maken krijgt met fysiek geweld. “Dat is veel te veel”, constateert parlementariër Aurelie Czekalski.“Iedere Brusselaar moet zich veilig voelen op het openbaar vervoer”, stelt zij.

Het onderwerp staat al langer op de agenda bij MIVB en de orderhandhavers. “Een doorgedreven samenwerking met de politie en bijvoorbeeld gezamenlijke acties op het terrein en een betere informatiedoorstroming, hebben al tot een daling geleid van de agressiviteitsgevallen”, laat MIVB-woordvoerder An Van Hamme weten.

Afname van agressie sinds 2018

In 2019 noteerde het Brusselse vervoersbedrijf 712 verbale en 112 fysieke gevallen van agressie tegen haar personeelsleden. In 2018 waren het er nog 825 verbale en 139 gemelde gevallen van agressiviteit.

Behalve een intensivering van de samenwerking met de politie zet MIVB ook in op een betere informatiedoorstroming. Bovendien dient MIVB systematisch een klacht in bij de politie voor agressie tegen haar personeel. Personeelsleden die het slachtoffer zijn van agressie krijgen rechtsbijstand en worden ondersteund door een manager.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal