FR NL

NMBS schrapt treinen door tekort aan personeel

bron: NMBS mediabibliotheek

De NMBS heeft een aantal treinen tot nadere orde geschrapt als gevolg van een personeelstekort doordat medewerkers ziek zijn of vanwege corona in quarantaine zitten. Het gaat om een twintigtal piekuurtreinen die sinds maandag niet meer rijden. De spoorvervoerder doet dit om de overige treindiensten goed uit te kunnen voeren. 

“De absenteïsmegraad door ziekte en quarantaine verschilt sterk binnen de verschillende afdelingen van de NMBS, maar vooral op het terrein is deze het grootste. Denk aan machinisten en treinbegeleiders en deze zijn natuurlijk nodig om treinen te laten rijden”, vertelt NMBS-woordvoerder Bart Crols. “Daarom is er besloten zo’n twintig piekuurtreinen te schrappen.”

Op deze manier bouwt de treinvervoerder extra personele zekerheid in om te waarborgen dat de reguliere dienstverlening voortgezet kan worden. Piekuurtreinen vormen een uitbreiding van de bestaande capaciteit en worden in de ochtend en avond ingezet.

Wederom daling aantal passagiers door corona

Een gelukt bij een ongeluk hierbij is dat het aantal passagiers door vierde coronagolf weer aan het zakken is. “Vorige week was de bezettingsgraad 70 procent ten opzichte van het niveau van voor corona”, vertelt Crols. In september en oktober waren de passagiersstromen juist weer wat hersteld en noteerde de vervoerder een bezettingsgraad van 80 procent.

Het is volgens de woordvoerder vooralsnog niet duidelijk wanneer de piekuurtreinen weer ingezet gaan worden.

Uitval bij De Lijn

Eerder liet ook de Vlaamse vervoersmaatschappij weten ritten te moeten schrappen als gevolg van een tekort aan personeel. De vervoerder kampte met een uitval van chauffeurs van 12 procent. Alhoewel ook tramvervoerder met ziekte of in quarantaine thuiszaten, leidt het absenteïsme daar niet tot uitval van tramritten.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal