FR NL

Infrabel en NMBS schrappen samen 2.000 banen

Het stond vanmorgen te lezen in de Franstalige pers en is inmiddels bevestigd: bij het Belgisch spoor worden in de komende 10 jaar 2.000 jobs geschrapt.

Dat houdt onder andere in dat mensen die vertrekken wegens pensioen of het vinden van een andere job niet zullen worden vervangen. Dat wordt mogelijk omdat door de gedane investeringen er minder personeel nodig is voor het onderhoud van het spoorwegennet. Automatisering maakt met andere woorden de inzet van minder personeel mogelijk.

Nieuwe beheersovereenkomsten

Een en ander staat te lezen in de nieuwe beheersovereenkomsten die op tafel liggen bij Infrabel en NMBS. Concreet wil Infrabel het aantal werknemers met 900 afbouwen tot nog iets meer dan 9.200 in 2032. Bij NMBS verdwijnen tegen dezelfde datum iets meer dan 1.770 banen.

Van dat laatste getal moeten echter de aanwervingen van treinbestuurders en begeleiders afgetrokken worden. In totaal komen we zo tot een totaal van ongeveer 2.000 afvloeiingen.

Vakbonden protesteren

De plannen voor afslanking op het spoor worden door de vakbonden op luid protest onthaald. Er moet bespaard worden op personeel, terwijl het treinaanbod voor personenvervoer van de NMBS met 10 procent en dat voor het goederenvervoer met 12 procent moet groeien.

Volgens de vakbonden zal de beoogde groei niet mogelijk zijn wegens een gebrek aan personeel. In een eerste reactie zei Pierre Lejeune, de nationale voorzitter van de socialistische spoorbond, dat er nu al een tekort is aan medewerkers. Hij wijst in dat verband naar de toename van het aantal geannuleerde treinen.

Auteur: Jos Sterk