FR NL

Personeelstekort is de oorzaak van chaos bij het Amerikaans goederenvervoer per spoor

In de Amerikaanse spoorwegsector is sprake van een nooit geziene chaos en de reden moet worden gezocht bij personeelstekort. Een spoorwegexploitant als Union Pacific worstelt om spoorwegpersoneel te vinden na jaren van personeelsreductie.

De spoorwegmaatschappij had 30.100 werknemers in dienst in de eerste drie maanden van 2022, dit volgens de laatst beschikbare cijfergegevens. Vijf jaar eerder had het bedrijf bijna 12.000 extra werknemers in dienst.

Het probleem is niet uniek voor Union Pacific. De Amerikaanse spoorwegen bevinden zich in een ongewoon chaotische staat, aangezien de Klasse I-lijnen moeite hebben om werknemers te vinden.

Staking op komst?

Dat heeft geleid tot congestie die volgens analisten nog erger is dan die in 2021. Deze week zou er bovendien een staking van 115.000 spoorarbeiders kunnen plaatsvinden, wat de chaos alleen maar erger zou maken.

Spoorweganalist Tony Hatch stelt dat er op dit moment iets ongewoons aan de hand is met het treinpersoneel. Doorgaans bewegen bemanningen en treinladingen zich in lockstep, waarbij spoorwegmaatschappijen in staat zijn om in tijden van meer of minder verkeer mensen in te huren dan wel te ontslaan. Nu zijn die bedrijven echter de trappers kwijtgeraakt. Het volume van de transporten is sinds medio 2020 gestaag toegenomen, maar de werkgelegenheid heeft de groei niet geëvenaard.

“Er vond een grote breuk plaats in de tandemrelatie tussen treinpersoneel en volume,” zei Hatch.

De werkgelegenheid in het spoor nam begin 2020 sterk af. Toen de spoorvolumes herstelden, konden werkgevers onvoldoende mensen aantrekken om de treinen te bemannen.

Klanten laten spoorwegbedrijven in de steek

De kolenindustrie is bezig met afzien van transport via het spoor vanwege de “meltdown” van de servicecapaciteit. Graanverladers zeiden dat ze $ 100 miljoen meer aan verzendkosten moeten uitgeven om hun producten te vervoeren terwijl de service op het spoorwegnet ronduit belabberd was.

De haven van Los Angeles wendt zich tot de pers om te eisen dat het spoor die verdomde containers weghaalt die het verkeer in en rond de haven belemmeren. De havenautoriteiten zeggen dat de spoorwegen een landelijke blokkade zouden kunnen veroorzaken met de stilstaande containers die in de haven rondhangen. Leden van de Surface Transportation Board van de federale overheid eisten onlangs antwoorden van spoorwegbestuurders tijdens een tweedaagse hoorzitting in mei, maar de spanningen leken sindsdien alleen maar erger te zijn geworden.

Personeel zit op zijn tandvlees

Nog meer uitgeput zijn de spoorwegarbeiders zelf, zij kunnen het werktempo bijna niet meer de baas. De spoorwegbonden onderhandelen sinds januari 2020 met hun werkgevers, maar die onderhandelingen zitten op een doodlopend spoor.

Nu is president Joe Biden belast met het aanstellen van een “Presidential Emergency Board” om een ​​nieuw contract vast te leggen. Als hij dat vandaag maandag niet doet, zouden spoorwegpersoneel legaal hun eerste landelijke staking sinds 1992 kunnen hebben. Een dergelijke staking zou volgens de Amerikaanse Kamer van Koophandel rampzalig zijn voor het goederenvervoer per spoor.

Auteur: Jos Sterk