FR NL

Deutsche Bahn neemt 1.000 nieuwe werknemers aan voor zijn langeafstandsdiensten

750 daarvan zullen nieuwe klantassistenten zijn evenals servicepersoneel die de gastronomie aan boord van de ICE- en IC-treinen moeten verzekeren. 100 teamleden zullen worden toegevoegd om passagiers aan boord van de treinen te helpen. Ten slotte zullen er 130 extra mensen te werk gesteld worden in de grote stations van het land om de passagiers daar te ondersteunen.

Michael Peterson, hoofd van de langeafstandspassagiersdiensten van Deutsche Bahn, erkende dat deze stap een reactie was op de ontevredenheid van het bedrijf over zijn eigen stiptheid en zei dat dit een manier was om de klantervaring snel te verbeteren.

Stiptheid laat te wensen over

Michael Peterson: “We zijn niet tevreden over onze stiptheid. Daarom doen we iets waar we een stap kunnen zetten in de richting van onze reizigers: meer personeel aan boord van onze treinen en op de stations. We willen er meer zijn voor onze klanten. Onze langeafstandsreizigers zullen onmiddellijk meer mensen hebben waarmee ze kunnen praten en meer mensen die in onze dienstverlening actief zijn. Daarom voegen we 1.000 medewerkers toe aan ons serviceteam.”

Gespannen situatie

Deutsche Bahn zei dat deze aanvullende stappen ondernam om te reageren op de huidige ‘gespannen’ situatie. Michael Peterson zei dat het bedrijf het passagiers het makkelijker wil maken om hun reizen te plannen. Door bijvoorbeeld te garanderen dat passagiers aansluitende diensten kunnen nemen zou de tijdspanne tusse aankomende en vertrekkende treinen verruimd kunnen worden.

Michael Peterson: “Krappe verbindingen, die onder de huidige operationele omstandigheden moeilijk hard te maken zijn, worden niet meer getoond wanneer passagiers hun reis plannen en boeken. Dit betreft in totaal zowat 800 verbindingen.”

De 100 nieuwe klantassistenten aan boord helpen passagiers hun stoel te vinden en zullen tevens gezinnen met kinderen een handje toesteken. De 130 nieuwe stationsmedewerkers zullen de reizigers helpen navigeren.

Nieuwe recordhoogtes

De reizigerskilometers op de ICE- en IC-diensten van DB bereikten tussen mei en juli 2022 recordhoogtes, zelfs vergeleken met het vorige recordjaar 2019 vóór de pandemie. Deutsche Bahn zei dat veel van dit verkeer afkomstig was van vakantiegangers. Ook het aantal passagiers voor internationale reizen was in de eerste helft van dit jaar bijna verdubbeld.

Deutsche Bahn investeert ongeveer 10 miljard euro in nieuwe treinen en meer zitplaatsen. De ICE-vloot zal tegen het einde van het jaar met meer dan 360 treinen groeien. Elke drie weken wordt er een nieuwe ICE4 in gebruik genomen. De eerste ICE 3neo gaat in december in bedrijf. Tegen het einde van het jaar zullen er 13.000 extra plaatsen beschikbaar zijn.

Auteur: Jos Sterk