FR NL

De Lijn zoekt dringend tramchauffeurs

2011, Wikimedia Commons

Door de krapte op de arbeidsmarkt heeft De Lijn in Antwerpen al een tijdje een tekort aan bus- en tramchauffeurs. ​ Voor de zomer startte een brede rekruteringscampagne in Antwerpen om extra chauffeurs te kunnen aanwerven en te kunnen klaarstomen om als chauffeur aan de slag te gaan.

De volgehouden rekruteringsinspanningen leveren resultaten op. Alleen vergt het aanwerven en daarna opleiden van nieuwe chauffeurs een zekere doorlooptijd. Het tekort aan chauffeurs is momenteel dus nog niet volledig aangevuld.

Aanbodaanpassingen Antwerpse tramlijnen

Door dit chauffeurstekort moesten de voorbije tijd ad hoc ritten geschrapt worden. Dit heeft een grote impact op de betrouwbaarheid van de dienstverlening. Daarom heeft De Lijn nu beslist om tijdelijk de frequentie van een aantal Antwerpse tramlijnen licht te verlagen.

Ongemak voor de reizigers

Deze aanpassing is tijdelijk. Tijdens de Kerstvakantie wordt de normale vakantiedienstregeling terug gereden, vanaf maandag 9 januari 2023 wordt de normale schooldienstregeling terug gereden.

De Lijn beseft dat dit voor de reiziger ongemak met zich mee kan brengen wanneer hij of zij soms langer op een tram moet wachten. Deze frequentievermindering laat echter toe om met het beschikbare personeel de geplande dienstregeling effectief uit te voeren. De wachtende reiziger krijgt zo veel meer zekerheid dat zijn of haar tram zal rijden.

Lijn 12 Centraal station – Sportpaleis ​

In de zomer van 2021 startten er werken op aan de tramsporen en de riolering in de Dambruggestraat en omgeving. Daardoor reed lijn 12 tijdelijk niet. Vanaf 9 januari 2023 zal tramlijn 12 centraal station – Sportpaleis opnieuw het vertrouwde traject rijden aan een 10 minutenfrequentie.

Auteur: Jos Sterk